Niektorým sa nepáčia reproduktory na zastávkach

21.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nový pilotný projekt osádzania informačných reproduktorov na niektorých frekventovaných zastávkach MHD v meste má už aj svojich odporcov. Tí tvrdia, že reproduktory prispievajú k zvyšovaniu hluku na uliciach.

Jeden z našich čitateľov sa napríklad sťažuje na zvyšovanie hluku, pretože ide o miesta už aj tak s vysokým stupňom hladiny hluku - týka sa to napríklad Hlavnej stanice, Šancovej ulice, Štefánikovej ulice či Trnavského mýta. Hluk z reproduktorov sa tu šíri do niekoľkých desiatok metrov od zdroja. „Aj keby sa z ampliónov ozývala relaxačná alebo klasická hudba, ako je to v niektorých civilizovaných krajinách, budem protestovať, pretože sa to jednoducho do bratislavských rušných ulíc nehodí,“ napísal čitateľ. Pýta sa zároveň, či si dal dopravný podnik v tejto súvislosti vyhotoviť nejakú serióznu právnu analýzu a analýzu dosahuna životné prostredie. „Verím, že myšlienka zdokonaliť informačný systém cestujúcej verejnosti môže byť dobrá. Som však zásadne proti takejto forme. Existuje predsa veľa inteligentných infosystémov, ktoré nie sú vtieravé a neobťažujú cestujúcich, pretože práve tých táto forma informovania zaťažuje,“ dodal.

Prostredníctvom dopravného podniku sa k problematike vyjadril prevádzkovateľ služby RadioPoint, spoločnosť PAA media. Podľa nej je zariadenie certifikované Európskou úniou a slúži na vysielanie na vybraných zastávkach MHD. Technickými parametrami dosahuje maximálnu úroveň akustického tlaku 66 dB v technickej norme 1Watt/1 meter, čím nie je prekročená maximálna miera hluku pre dané prostredie. Reproduktor je montovaný na stĺpoch, tzv. označníkoch, vo výške niekoľkých metrov nad úrovňou zeme a smeruje nadol, tým sa zamedzuje šírenie zvuku do širšieho okolia zástavky.

Dopravný podnik uviedol, že kontaktoval odbor hygieny kvôli testom hlučnosti na jednotlivých zastávkach. O výsledkoch merania chce informovať. Vzhľadom na viaceré sťažnosti chce spoločne s prevádzkovateľom uskutočniť prieskum verejnej mienky aj na samotných zastávkach.

Prvý informačný reproduktor pilotného projektu DPB, a. s., bol nainštalovaný na Šafárikovom námestí. Ďalšie osádzajú priebežne.

(rob)
Páčil sa vám článok?