Mesto nemá voľné peniaze na autobusy

31.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto v súčasnosti nemá dostatok voľných peňazí na nákup vozidiel, ktoré v minulom období dopravný podnik získal na základe verejných súťaží. Dopravca preto hľadá iné alternatívy financovania ich nákupu.

Predseda predstavenstva DPB, a. s., Branislav Záhradník priznal, že mesto dnes nemá úspešne ukončené tendre a nemá ani dostatok voľných peňazí na financovanie ich nákupu. Ďalej uviedol, že dopravca hľadá alternatívne finančné modely. Tvrdí, že prevádzkové náklady na nové vozidlá sú výrazne nižšie ako na staršie.

„Pri financovaní aj iných ako mestských zdrojov by sme dokázali pokryť náklady na dlhovú službu,“ uviedol Branislav Záhradník.

Dopravca v súčasností obstaráva špeciálne vozidlá pre telesne postihnutých ľudí, pričom ráta so šiestimi. „Iné tendre na vozový park sa momentálne nepripravujú,“ uviedol. Podľa neho by ďalšia súťaž do konca roka bola možná iba v prípade dostatku peňazí. K možnému alternatívnemu financovaniu hromadnej dopravy uviedol, že MHD je službou vo verejnom záujme a zrejme sa nenájde iný subjekt, ktorý by ju okrem verejného sektora dokázal financovať.

Na mieste je preto otázka, či by do financovania časti výkonov vo verejnom záujme nemal vstúpiť štát, aj vzhľadom na to, že dopravcovia poskytujú služby občanom bez ohľadu na miesto trvalého bydliska.

Na mieste je však otázka, prečo dopravné služby v hlavnom meste idú z daní Bratislavčanov, hoci zľavy sa poskytujú aj tým, ktorí neprispievajú do pokladnice mesta.

(rob)
Páčil sa vám článok?