Z Rače do centra rýchlejšie možno budúci rok

25.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Cestujúci električkou z bratislavskej Rače do centra mesta by mohli cestovať pohodlnejšie a hlavne rýchlejšie už v auguste budúceho roka. Podmienkou je však schválenie nenávratného finančného príspevku pre mestský projekt preferencie električkovej dopravy na Račianskej radiále na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR.

Mestskí poslanci dnes schválili predloženie žiadosti o tento príspevok. Ide pritom o opätovné predloženie žiadosti po úpravách v projekte, keďže ministerstvo malo k pôvodnému návrhu určité výhrady a odporučilo žiadosť po úpravách znova predložiť. Podobná situácia je aj s projektom vybudovania trolejbusovej trate Pražská – Hroboňova. Tu sa však ako termín spomína september 2011.

Cieľom projektu preferencie električkovej dopravy je skrátenie času potrebného na cestovanie z Rače do mesta približne o dve až tri minúty. Mesto to chce docieliť tým, že električky by mali na križovatkách v tomto úseku prednosť pred autami. V praxi by to malo fungovať tak, že prichádzajúca električka by si na križovatke upravila pomery a mala by tak "zelenú vlnu".

Dopravnému podniku by to "ušetrilo" minimálne jedno vozidlo, ktoré by mohlo byť nasadené inde podľa potreby. "Na Račianskej radiále by bola električka najrýchlejším druhom dopravy," povedal poslanec a zároveň predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník. Podľa predloženej správy na zastupiteľstvo by sa mohlo týmto projektom ušetriť do roku 2024 viac ako päť miliónov eur. Projekt trolejbusovej trate by mal zasa podľa Zahradníka zlepšiť obslužnosť tohto územia a nejazdili "by sa jalové kilometre" pri jazde do vozovne na Hroboňovej.

Mesto by sa malo pri obidvoch projektoch finančne spolupodieľať piatimi percentami oprávnených výdavkov. Celkové výdavky na prvý projekt sa odhadujú na viac ako 19-tisíc eur, na druhý projekt je to viac ako 134-tisíc eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?