Dopravný podnik zrušil tender na čistenie vozidiel

19.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) musel zrušiť ďalší tender, tentoraz na čistenie vozidiel mestskej hromadnej dopravy.

Zrušiť použitý postup zadávania zákazky nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave, čo dnes pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa úradu Helena Fialová. Úrad tak podľa nej rozhodol po preskúmaní námietok, ktoré dostal v súvislosti s vylúčením uchádzača z verejného obstarávania. Úrad vo svojom rozhodnutí skonštatoval neoprávnene zvolený postup dopravného podniku. "Úrad zistil, že obstarávateľ použil pri zadávaní nadlimitnej zákazky postup zadávania podprahových zákaziek," uviedla Fialová. Postup zadávania podprahových zákaziek je zjednodušený postup verejného obstarávania, jeho využitie je však podľa Fialovej pri zadávaní nadlimitných zákaziek len výnimočné. Týka sa zákaziek na neprioritné služby. Dopravný podnik tak podľa úradu postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Úrad zároveň vytkol podniku aj ďalšie pochybenia, napríklad nedostatočné opísanie predmetu zákazky či rozpor s princípom hospodárnosti pri hodnotení ceny za dočisťovanie interiéru.

Dopravný podnik podľa jeho generálneho riaditeľa Pavla Derkaya rozhodnutie úradu rešpektuje. "Bolo tam pochybenie našich odborných pracovníkov, ktorí, myslím si, nezachytili zmenu v zákone," povedal pre agentúru SITA Derkay. Podnik by mal preto podľa neho v najbližších týždňoch pripraviť nový tender. Ten by mal byť zverejnený aj vo vestníku verejného obstarávania. Derkay doplnil, že doň zapracujú aj pripomienky, ktoré im vytkol Úrad pre verejné obstarávanie. "Tí pracovníci, ktorí ho robili (zrušený tender, pozn. SITA), už u nás nerobia. Bola dohoda o ukončení pracovného pomeru," odpovedal generálny riaditeľ na otázku, či vedenie podniku vyvodí nejaké právne dôsledky. Bráni sa však tvrdeniu, že dopravný podnik musel za posledné obdobie zrušiť už tretí tender.

Vedenie podniku priznáva len pochybenie v prípade medzinárodného megatendra na nákup 240 nízkopodlažných kĺbových autobusov, za čo sa funkcie vzdal vtedajší generálny riaditeľ Róbert Kadnár a v prípade tendra na čistenie vozidiel. Pochybenie odmieta v prípade postupu v tendri na obstaranie 35 nových nízkopodlažných autobusov za 7,55 mil. eur. "Myslíme si, že máme pravdu. Preto sme podali žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie," konštatoval Derkay. Súd zatiaľ podľa neho v tomto prípade nerozhodol, čaká sa vytýčenie prvého pojednávania.

(sita)

Páčil sa vám článok?