Medzi centrom a Petržalkou novými autobusmi

16.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava začne od budúceho týždňa testovať nový nízkopodlažný veľkokapacitný autobus Mercedes-Capacity, ktorý zvíťazil v tendri na obmenu vozového parku bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Na linkách bratislavskej hromadnej dopravy bude jazdiť 40 takýchto autobusov, dopravný podnik za ne zaplatí 23,4 milióna eur.

Nahradia dosluhujúce Ikarusy a Karosy. Ako uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava Peter Kavecký, "autobus sa bude niekoľko týždňov priamo testovať na linkách 83, 93 a 95, ktoré spájajú Petržalku s centrom mesta. Ide o linky, kde dnes premávajú jednokĺbové autobusy a kde je najväčšia kapacita a najvyššie nároky na prepravu". Nové autobusy sú klimatizované s kapacitou 186 cestujúcich, z toho 45 miest je na sedenie. Praktickou výhodou sú výklopné plošiny pre detské kočíky, resp. invalidné vozíky v priestore druhých dverí.

O víťazovi prvého z troch medzinárodných tendrov – Mercedes-Benz – rozhodla výberová komisia. Víťazom druhého tendra na nákup 100 nízkopodlažných kĺbových autobusov na naftový pohon pre Bratislavu sa stal český SOR Libchavy, s.r.o. Tretí tender dopravný podnik zatiaľ nevypísal pre nedostatok peňazí v rozpočte hlavného mesta.

Prebiehajúce tendre by mali nahradiť medzinárodný tender na 240 autobusov, ktorý musel dopravný podnik zrušiť na základe rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave z februára 2009. Dôvodom nariadenia úradu bolo niekoľko porušení zákona o verejnom obstarávaní.

Úrad prešetroval námietku spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia, s.r.o. voči vylúčeniu z verejnej súťaže. Jednou z kľúčových pripomienok ÚVO bolo, že v súťažných podmienkach nebol presne špecifikovaný počet autobusov na plynový a naftový pohon. Pre kontroverzný tender odstúpil aj vtedajší generálny riaditeľ Róbert Kadnár.

(sita)

Páčil sa vám článok?