Hendikepované deti by mohli mať nové autobusy

12.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hendikepované deti v Bratislave by v tomto roku mohli cestovať pohodlnejšími a bezpečnejšími špeciálnymi autobusmi. Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž plánuje v rámci tohtoročnej obnovy vozového parku, na ktorú má vyčlenených 10,5 mil. eur, zakúpiť aj štyri špeciálne upravené vozidlá.

V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol predseda predstavenstva dopravného podniku Branislav Zahradník. V súčasnosti jazdia v hlavnom meste dva takéto špeciálne autobusy. Jeden z nich premáva na Mokrohájsku z Petržalky, druhý z oblasti štvrtého mestského obvodu. "Sú staršie. Síce funkčné, ale ich prevádzková životnosť sa chýli ku koncu," povedal Zahradník. Dopravný podnik by mal nové autobusy získať na základe osobitného tendra. Ten by mohol byť podľa Zahradníka vyhlásený v "krátkom čase".

Dopravný podnik tak reaguje aj na zvyšovanie počtu telesne postihnutých detí v hlavnom meste, čomu chce prispôsobiť aj prepravné kapacity v mestskej hromadnej doprave. V prvej várke by mali prísť dva nové autobusy, ktoré by premávali so súčasnými dvoma staršími vozidlami. Keď prídu ďalšie nové, dopravný podnik pravdepodobne niektorý zo starších vyradí.

Otvorená však zostáva otázka financovania. "Jedno je nakúpiť autobusy, druhé je prevádzkovať," doplnil Zahradník. Za bývalého vedenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bola totiž dohoda, že prevádzku jedného autobusu bude hradiť hlavné mesto a druhého kraj. "Mali by sme spoločným financovaním priložiť ruku k dielu. Myslím si, že by mal byť do toho zapojený aj kraj, keďže mnohé zariadenia sú v správe vyššieho územného celku," konštatoval Zahradník. Nový predseda kraja Pavol Frešo je projektu naklonený.

"Zoči voči tým, ktorí sú najslabší, je to naša povinnosť," povedal pre agentúru SITA Frešo. Kraj sa však podľa neho pozrie aj na ekonomickú stránku. "Ale ako človek hovorím, že je to pre mňa priorita," dodal Frešo. Otázne nazatiaľ zostáva aj to, či sa budú na projekte podieľať aj jednotlivé mestské časti. Tie pre momentálne napäté rozpočty v súvislosti s krízou zatiaľ neprijali podľa Zahradníka "s veľkou radosťou" požiadavky na dofinancovanie prevádzky autobusov.

(sita)

Páčil sa vám článok?