DPB v tomto roku nekúpi nízkopodlažné električky

12.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., nepripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na nákup nízkopodlažných električiek. Dôvodom je nedostatok financií a blížiaci sa koniec volebného obdobia.

Podľa predsedu predstavenstva DPB Branislava Záhradníka prioritou dopravcu v posledných troch rokoch bola obnova autobusového parku. Autobusy sa z hľadiska technickej životnosti nachádzali v najkritickejšom stave a tvoria dôležitý pilier MHD. Električková doprava má podľa B. Záhradníka perspektívu, no rozširovanie jej infraštruktúry či nakupovanie nových vozidiel je finančne veľmi náročné. "

Obnova vozového parku električiek je pozastavená vzhľadom na nedostatok peňazí v kapitálových výdavkoch mesta," uviedol B. Zahradník. Keď bude jasné, ako bude električková trať do Petržalky vyzerať, dopravný podnik začne vozidlá obstarávať. "V prípade ich obstarávania bude podmienkou, aby boli nízkopodlažné," uviedol.

Podľa B. Záhradníka si treba uvedomiť, že hlavné mesto má špecifický rozchod koľají, čo limituje verejnú súťaž vzhľadom na možných dodávateľov a počty kusov. "Nikto nám nebude ochotný dodať päť špeciálne upravených električiek, viacerí nám už avizovali, že ak bude tender pod desať kusov, tak sa na ňom ani nezúčastnia," uviedol. V prípade obstarávania električiek pôjde o záväzok na dlhé obdobie - mal by ho preto prijať už nový manažment DPB a nové vedenie mesta - aby sa necítili viazaní rozhodnutiami, s ktorými sa nemusia stotožniť.

V hlavnom meste zatiaľ nejazdia nízkopodlažné električky. Dopravný podnik prevádzkuje viac ako 220 električiek, z ktorých mnohé sú po generálnej oprave a rekonštrukcii .

(rob)

Páčil sa vám článok?