Autá blokujúce trať dopravca odťahuje

12.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nedávna nehoda na Jesenského ulici, ktorá zablokovala na niekoľko hodín električkovú premávku MHD ukázala, že mnohí nedisciplinovaní vodiči stále nedodržiavajú pravidlá cestnej premávky.

Kvôli nezodpovednému parkovaniu priamo na koľajovej trati alebo blízko nej, má mestský dopravca problémy aj v iných častiach mesta. DPB monitoruje tieto úseky a vodiči mestskej hromadnej dopravy často podobné prípady na dispečing aj hlásia. V mnohých prípadoch sa to končí privolaním odťahovej služby, ktorú má dopravný podnik k dispozícii na to, aby bola električková trať opäť sprejazdnená.

Klasickým problémom je podľa dopravcu okrem Jesenského ulice, pri budove SND, aj Krížna ulica. Tá býva kritickým miestom, na ktorom autá pravidelne blokujú električkovú premávku. Mnohí vodiči si totiž ani neuvedomia, že po ich zaparkovaní električková súprava nemôže prejsť. Ukazuje sa preto, že spolupráca s mestskou políciou v tomto smere je nevyhnutná. Podľa vyjadrenia z dopravného podniku, jedno zle zaparkované auto často spôsobí aj dvadsaťminútovú výluku dopravy na celej radiále. Často pritom ide o evidentné porušovanie predpisov. Možné osádzanie stĺpikov v kritických úsekoch je podľa dopravcu podnetom pre správcu komunikácie.

Nedávno, 19. januára 2010, bola opäť čiastočne ochromená MHD na Jesenského ulici. Električka narazila do zle zaparkovaného auta, pričom nehoda spôsobila výluku a následné meškanie radu električiek v smere do Karlovej Vsi a Dúbravky. Nestalo sa tak prvý raz, keď na tomto mieste parkujúce autá spôsobili kolíziu s električkou, a to aj napriek tomu, že parkovanie tu nie je povolené. Ide vlastne o chodník priľahlý k električkovej trati a autá na ňom nemajú čo robiť. Napriek tomu tu niektorí vodiči parkujú a obmedzujú chodcov a električky.

(rob)

Páčil sa vám článok?