DPB používa univerzálne pneumatiky

3.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mnohí sa domnievajú, že vozidlá mestskej hromadnej dopravy jazdia na letných pneumatikách. Ako to v skutočnosti je a či vozidlá jazdia v podobných zimách, aké teraz zažívame, na letných alebo iných pneumatikách sme sa pozhovárali s predsedom predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s., Branislavom ZÁHRADNÍKOM.

- Vozidlá mestskej hromadnej dopravy nejazdia na letných pneumatikách. Sú vybavené tzv. univerzálnymi, ktoré majú celoročné použitie. Takto ich výrobca deklaruje a sú vhodné aj na prevádzku v zimnom období.

O prezúvaní vozidiel sa však v dopravnom podniku diskutuje už niekoľko rokov...

- Diskusia trvá už dlho, no odborníci tvrdia, že súčasné riešenie je dostatočné. Navyše, prezutie celého vozového parku MHD by znamenalo pre dopravnú spoločnosť vysoké náklady a nie je aj isté, či by bol to malo efekt aj vzhľadom na počet skutočne zimných dní v hlavnom meste. Navyše ide o ťažké vozidlá a ani zákon nehovorí o tom, že máme mať zimné pneumatiky. Opakujem, že vozidlá mestskej hromadnej dopravy môžu používať už spomínané tzv. univerzálne.

Bratislava má však aj kopcovité terény, kde sa vozidlá neraz šmýkajú.

- V meste sú tri nepríjemné úseky - na Kramároch v Novom Meste, na karloveských Dlhých dieloch a na Hradnom vrchu v Starom Meste. Ide o lokality, kde v zime bývajú problémy, ale tie má potom aj celá bratislavská doprava. Naše trolejbusy na Dlhých dieloch napríklad dokážu premávať aj vtedy, keď tam osobné autá už nedokážu prejsť. Diskusia o zimnom prezúvaní je aj o tom, či práve na linky na tieto zraniteľné kopcovité lokality nedať zimné pneumatiky. Finančne by to nebolo až také náročné ako celoplošné prezutie, ktoré neprichádza do úvahy.

Majú v súčasnosti používané univerzálne pneumatiky dostatočnú životnosť?

- Áno, navyše servis a výmena pneumatík je v súčasnosti v dopravnom podniku na dobrej úrovni. Celý systém je nastavený tak, že väčšinu pneumatík máme nových, alebo sú protektorované a spĺňajú normy. Ak sa dostane pneumatika na hranicu technickej životnosti z hľadiska dezénu, vodiči tento fakt nahlásia a pneumatiku operatívne vymeníme.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?