V Rači pribudla nová moderná križovatka

21.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Koncom minulého roku pribudla v Rači nová cestná svetelná signalizácia na križovatke ulíc Púchovská – Pri vinohradoch. Okrem toho sa zmenil aj charakter križovatky – pribudli nové pruhy na odbočovanie.

Rekonštrukciu križovatky dalo urobiť Hlavné mesto prostredníctvom spoločnosti Generálny investor Bratislava (GIB). Cieľom bolo zlepšiť dopravu, zvýšiť bezpečnosť a priepustnosť križovatky, pretože v tejto lokalite sa očakáva nárast dopravy a zástavby. Na križovatke a v okolí vznikli nové samostatné ľavé odbočovacie pruhy z Púchovskej ulice do ulice Pri vinohradoch a ďalej z ulice Pri vinohradoch do Púchovskej ulice, čím sa vytvoril nový dopravný vstup do tejto lokality.

Zatiaľ čo radiace pruhy pred križovatkou sú z betónu kvôli dlhšej životnosti dopravne namáhaných úsekov, výjazdy z križovatky a priľahlý úsek ulice Pri vinohradoch majú nový asfaltový koberec. Betónový povrch majú aj dve autobusové zastávky MHD. Zastávky boli urobené mimo jazdných pruhov, v tzv. nikách.

Svetelná signalizácia zabezpečuje riadenie dopravy v novej križovatke v dynamickom režime a je koordinovaná s križovatkou Púchovská – Žitná. Pohyb chodcov cez električkovú trať a Púchovskú ulicu je riadený na výzvové tlačidlá s akustickou signalizáciou. Všetky priechody pre chodcov majú bezbariérovú úpravu a dlažbu pre nevidomých a slabozrakých. Nový asfaltový povrch dostali aj všetky susedné chodníky. Stavebné náklady vyšli na 1,176 milióna eur.

(rob)
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?