Je tu súťaž na nízkopodlažné autobusy

16.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zverejnením verejnej súťaže vo vestníku verejného obstarávania z 12. septembra 2009 spustil dopravný podnik oficiálne ďalší nákup veľkokapacitných, nízkopodlažných autobusov pre potreby MHD.

Ide v poradí o druhý, väčší tender, ktorý má bratislavskému mestskému dopravcovi najneskôr do 36 mesiacov priniesť sto kusov nových kĺbových vozidiel na naftový pohon. Ich hodnota sa predpokladá vo výške 29 874 527 eur. Dopravca uprednostní najvýhodnejšiu ponuku. Uzávierka na získanie podmienok na získanie súťažných podkladov a doplňujúcich dokumentov je 12. október 2009, otváranie obálok s ponukami sa uskutoční 13. novembra 2009.

V prvom výberovom konaní vypísal dopravný podnik súťaž na 40 kusov nízkopodlažných autobusov a víťazom sa nedávno stali autobusy spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia, ktorých názov je Capacity a patria medzi najdlhšie jazdiace autobusy na svete. Ich dĺžka je viac ako 19,5 metra a naraz dokážu odviezť 185 cestujúcich, z toho je 45 miest na sedenie. Nákup štyridsiatich vozidiel Mercedes Capacity bude stáť 23,4 milióna eur a prvé z nich by sa mali objaviť na bratislavských cestách už na jar.

V rámci troch súťaží by malo postupne do autoparku dopravcu pribudnúť 140 - 160 nových vozidiel. Pôvodný počet bol 240 autobusov, no dopravný podnik ich počet zredukoval kvôli finančnej a ekonomickej kríze.

Do mestskej hromadnej dopravy pribudlo začiatkom tohto roka 25 nových vozidiel - pätnásť autobusov MIDI SOR, dva minibusy, päť nízkopodlažných 12-metrových autobusov TEDOM a tri zmodernizované električky typu K2S.

(rob)

Páčil sa vám článok?