Blikajúca zelená má vodiča spomaliť

5.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

O dôvodoch inštalácie takzvaných blikajúcich zelených semaforov na vybraných križovatkách, o tom, ako fungujú a ako majú zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky sme sa pozhovárali so zástupcom riaditeľky magistrátu Jánom ZACHAROM.

- Inštaláciu tzv. blikajúcich zelených semaforov nám umožnila novela zákona o premávke na cestnej komunikácii. Žiaľ, legislatíva predbehla technické normy, a preto sme museli s dopravným inšpektorátom hľadať kompromis. Spočíva v tom, že blikanie zelenej je nastavené na dve sekundy v polsekundových intervaloch. Je to preto, lebo na niektorých miestach nám zelená svieti iba štyri až päť sekúnd.

Koľko je takých križovatiek a na akom princípe fungujú?

- Križovatiek, kde tento systém funguje, máme dvanásť a zatiaľ na nich chceme len testovať správanie našich vodičov. Dôležité je, že naša blikajúca zelená funguje na inom princípe, ako povedzme v Rakúsku alebo v Slovinsku. Tam je signálom pre vodiča, aby zastavil. U nás je blikajúca zelená normálny zelený signál, ktorý upozorňuje na to, že v najbližších dvoch sekundách nastúpi žltá, ktorá je signálom na zastavenie, prípadne v nevyhnutnom prípade na prejdenie križovatku.

Ako by sa má vodič pri blikajúcej zelenej správať?

- Blikajúca zelená znamená, že vodič má stále voľno. Upozorní ho však, že nasleduje žltá. To znamená, že ak je v dostatočnej vzdialenosti od križovatky, už by mal dať nohu z plynu dole a pred križovatkou zastaviť, pretože mu naskočí žltá. Nemal by reagovať opačne, nemal by teda pridať plyn a ešte skúsiť križovatku prejsť! Na druhej strane, aj z tejto krátkej vzdialenosti, keď už nemá možnosť zastať bez ohrozenia ostatných účastníkov premávky, môže pokračovať. Vodič má o dve sekundy dlhší čas na to, aby sa rozhodol. Systém má predchádzať aj jazde na žltú.

Koľko týždňov budete tento systém testovať a aké vysoké boli náklady na jeho inštaláciu?

- Najdlhšie obdobie testovania je šesť mesiacov, ale pokiaľ v najbližších troch-štyroch nebudú vďaka tomuto systému na križovatkách nehody, testovanie skrátime. Potom by sme začali blikajúce semafory inštalovať aj na ďalších križovatkách hlavného mesta. Zmena softvéru nás zatiaľ stála 5700 eur.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?