Od Slamenej búdy po vlek chýba chodník

5.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Cez víkend bolo na Kráľovskej lúke pod Kamzíkom plno. Od piatka do nedele sa tu tí najmenší sánkovali, lyžovali a bobovali ostošesť. Snehu bolo dosť, Bratislavčania preto využili piatkové prázdniny a oba víkendové dni, aby si s deťmi užili trochu zimného športu.

Pod Kamzíkom bola cez víkend aj naša čitateľka Zora Ďurčeková, ktorá nám poslala tento postreh: „Túto sobotu, tak ako aj ostatné bratislavské rodiny, sme sa boli prevetrať na bratislavskej Kolibe. Zaparkovali sme na záchytnom parkovisku, kúsok za konečnou trolejbusu, a pešo sme sa vybrali na Cvičnú lúku. Jediná schodná cesta bola po asfaltovej ceste pri krajnici. Keďže väčšina áut chcela zaparkovať hore, priamo na mieste, bolo to dosť nebezpečné. Je problém vybudovať chodník pre chodcov, aby neboli ohrozovaní? Bolo tam veľa malých detí. Mohli by s tým kompetentní niečo robiť?"

Riaditeľ mestskej organizácie Mestské lesy Ing.Vladimír Kutka v tejto súvislosti upozornil, že väčšiu časť roka slúžia chodcom od Slamenej búdy po Kráľovskú (cvičnú) lúku turistické chodníky. Od jari do jesene je možné ísť bezpečne po žltej značke, pokiaľ v zime napadne sneh, majú chodci problém.

Ako uviedol V. Kutka, do rekonštrukcie Cesty na Kamzík, ktorú nedávno financovali mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a mestská časť Nové Mesto, nebol chodník zahrnutý, pretože pri rekonštrukcii nebolo možné meniť parametre komunikácie. „Určite by sa tu chodník hodil z hľadiska bezpečnosti chodcov ale aj cyklistov," uviedol V. Kutka.

Vlastníkom a správcom Cesty na Kamzík je samospráva hlavného mesta. Ako potvrdil vedúci oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu mesta Milan Vajda, v rámci združenej investície hlavného mesta, mestskej časti Nové Mesto a krajskej samosprávy bola opravená komunikácia, v rámci opravy však nebolo možné ísť nad rámec rozsahu súčasnej cesty.

„Hlavné mesto zatiaľ neuvažuje o vybudovaní chodníka, pretože v turistickej sezóne využívajú peší návštevníci predovšetkým turistické chodníky vedúce cez les a podľa odhadov pracovníkov Mestských lesov, komunikáciu využívajú mobilní návštevníci len niekoľkých zariadení, ktoré sa nachádzajú v tejto lokalite. Finančné nároky, ktoré by si vybudovanie chodníka vyžadovalo momentálne nie sú v rozpočte hlavného mesta," dodal M. Vajda.

(ado)

Páčil sa vám článok?