Železnice možno zrušia nebezpečnú koľaj

5.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) možno zrušia nebezpečnú koľaj v bratislavských Vajnoroch, agentúru SITA o tom informoval hovorca mestskej časti Ján Mlynár.

Železnice tak podľa neho zareagovali na decembrovú petíciu obyvateľov Vajnôr, ktorí v nej žiadali, aby sa zrušila koľaj, kde sú odstavované poškodené železničné vozne s nebezpečnými látkami. "Takzvaná koľaj číslo 16 je totiž blízko domov a Vajnorčania sa cítia ohrození. Najmä po udalosti zo 6. novembra 2008, keď do ovzdušia unikol nebezpečný etylénoxid. Železničiari budú hľadať iné riešenie," uviedol Mlynár.

Podľa vedenia ŽSR je zatiaľ koľaj číslo 16 najvhodnejším miestom na likvidáciu únikov nebezpečných látok zo železničných vozňov, ak sa tak nedá urobiť priamo na mieste, kde sa poškodený vozeň nachádza. Podľa listu adresovaného predsedovi petičného výboru Martinovi Grambličkovi vyvinie vedenie ŽSR úsilie, aby vytypované miesto v železničnej stanici Bratislava - Vajnory mohlo byť zrušené.

"Železnice nechcú v žiadnom prípade ohrozovať obyvateľov Vajnôr. Zrušenie tohto miesta však bude podmienené súhlasom štátnych orgánov na úseku civilnej ochrany a akceptovaním skutočností, ktoré nastanú pri riešení likvidácie únikov nebezpečných látok priamo na mieste vzniku udalosti," uvádza sa v liste generálneho riaditeľa ŽSR Štefana Hlinku. Na doriešenie celej situácie chce vedenie ŽSR iniciovať v najbližšom možnom čase rokovanie so zástupcami orgánov civilnej ochrany, zložiek Integrovaného záchranného systému a Železničnej polície. Na stretnutí by mal byť aj starosta Vajnôr a zástupcovia petičného výboru.

"Som rád, že sa veci začali hýbať dopredu. Nehovorím o víťazstve, lebo toto nie je boj kto z koho. Určite je to však pozitívny signál, že domáhať sa svojich občianskych práv, hoci aj petíciou, má význam,“ uviedol na margo stanoviska vedenia ŽSR Gramblička.

Starosta Vajnôr Ján Mrva sa teší postoju Železníc, je to podľa neho zároveň potvrdenie ich stanoviska, že súčasný stav nie je udržateľný. "Ak dostaneme pozvanie na rokovanie, ako ďalej s odstavnou koľajou vo Vajnoroch, určite sa na ňom zúčastníme a chceme pomôcť pri riešení celého problému. Verím, že sa tak naozaj stane čo najskôr, aby sa Vajnorčania mohli doma cítiť naozaj bezpečne,“ dodal.

Petíciu za zrušenie koľaje na odstavovanie cisterien na železničnej stanici vo Vajnoroch s viac ako 700 podpismi odovzdali na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií SR vlani 19. decembra. To petíciu postúpilo vedeniu ŽSR. Koľaj číslo 16 sa nachádza v tesnej blízkosti obytnej zóny, blízko trate vyrástli nové domy, v ktorých už teraz býva asi 500 ľudí. Podľa Mrvu je plánovaná ďalšia výstavba, mali by tam vyrásť aj bytové domy. Vajnorčania petíciou bojujú za to, aby sa manipulácia s poškodenými cisternami s nebezpečným obsahom presunula do inej lokality, kde by prípadná nehoda nemohla ohroziť ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?