Pri krematóriu doprava stále hustne

11.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

V okolí krematória, najmä v smere z Lamača na Záhorskú Bystricu, výrazne zhustla premávka. Problémom je odbočenie na Hodonínsku ulicu z nepomenovanej cesty vedúcej z Devínskej Novej Vsi.

Problémová križovatka je neďaleko krematória pri známej „veži“, kde kedysi sídlil záchranný systém Slovakia. Vodiči tu majú v poslednom čase, najmä v špičke, problémy s odbočením na Hodonínsku cestu, pretože križovatka nie je riadená a Hodonínska je hlavnou ulicou. V smere z Devínskej Novej Vsi a diaľničných privádzačov sa vytvárajú kolóny áut. Vodiči sa snažia dostať najmä do Záhorskej Bystrice alebo ďalej na Stupavu či Marianku.

Podľa vyjadrenia z magistrátu sa na budúci rok pripravuje oproti krematóriu výstavba Baumaxu. Investor je povinný riešiť aj križovatku ciest E 505 a Hodonínskej cesty vzhľadom na to, že sa predpokladá zvýšenie frekvencie premávky v tejto lokalite. V súvislosti s pripravovaným projektom Lamačská brána sa pripravuje aj úplná prestavba križovatky - zjazdu z diaľnice na cestu E 505. Investor projektu Lamačská brána k obavám týkajúcim sa neúmerného dopravného zaťaženie nedávno informoval, že dopravné stavby v okolí si vyžiadajú náklady 1,2 miliardy korún.

V spolupráci s mestom má dôjsť k predĺženiu Saratovskej ulice popod existujúcu železničnú trať, ale aj k dobudovaniu električkovej trate až do Devínskej Novej Vsi. V okolí Lamačskej brány má do roku 2015 vzniknúť niekoľko veľkých kruhových križovatiek. V súčasnosti prejde na Lamač asi 10-tisíc áut za 24 hodín, cez Saratovskú ulicu je to od 25-tisíc automobilov za jeden deň. Po dobudovaní Lamačskej brány sa ráta v smere na Lamač s miernym zvýšením intenzity na 12-tisíc áut. Podľa investora veľa vodičov dnes využíva štátnu cestu cez Lamač namiesto diaľnice.

Situácii má pomôcť aj vybudovanie križovatky Stupava juh a prepojenie diaľnic D2 a D4. V budúcnosti sa plánuje aj rozšírenie pruhov štátnej cesty v smere na Záhorskú Bystricu (I/2) a dopravu by mal odľahčiť aj tunel popod Karpaty s vyústením pri Vajnoroch.

(rob)

Páčil sa vám článok?