Rekonštrukcia tunela sa má začať na jeseň

7.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., finalizuje projekt na rekonštrukciu električkového tunela pod Bratislavským hradom. Potvrdil to predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník.

Následne by mal dopravný podnik požiadať o stavebné povolenie na rekonštrukčné práce, samotná rekonštrukcia by sa mohla začať na jeseň. Paralelne so stavebným konaním bude podľa Zahradníka aj výberové konanie na dodávateľa. Rekonštrukcia by mala trvať štyri až šesť mesiacov, práce si vyžiadajú dočasné odklonenie električkových trás po nábreží.

Náklady sa odhadujú na približne 200 miliónov korún (6 638 784 €). V sume sú zahrnuté aj náklady na prekládku vysokotlakového potrubia pod električkovú trať. Podľa Zahradníka sa dopravný podnik dohodol na tomto riešení vedenia potrubia s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, na prekládke sa bude finančne spolupodieľať aj BVS.

Podľa Zahradníka je však dôležité najmä to, že sa konečne podarilo presadiť zámer rekonštrukcie tunela v prioritách mesta. „Keďže ho nie je vidno, jeho rekonštrukcia sa v prioritách dlho odkladala. Rekonštruovali sa iné úseky tratí. Podľa mňa sa malo ísť do tunela skôr, lebo situácia je na hranici bezpečnosti, únosnosti,“ povedal Zahradník.

Tunel čaká komplexná rekonštrukcia. Opraviť by sa mal koľajový zvršok i elektrorozvody. Obnovou by mal prejsť celý bezpečnostný systém, ktorý by sa mal priblížiť štandardom EÚ. Nastavený by mal byť tak, aby bola v akejkoľvek krízovej situácii zaistená bezpečnosť cestujúcich. Pribudnúť by mal trvalý kamerový systém, osvetlenie tunela a moderný signalizačný systém. Spriechodniť by sa mala aj úniková chodba na Palisády, ktorá bude musieť byť vetraná a osvetlená. Na bezpečnosti tunela spolupracujú projektanti aj s Hasičským a záchranným zborom.

Tunel pochádza z 2. svetovej vojny. Posledná veľká rekonštrukcia sa v tuneli robila v 80. rokoch minulého storočia.

(sita)

Páčil sa vám článok?