Návrh zdraženia električeniek je vysoký

6.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

O avizovanom zvyšovaní cestovného v bratislavskej mestskej hromadnej doprave na budúci rok a o argumentoch mestského dopravcu v prospech zvyšovania cien, sme sa pozhovárali s primátorom Andrejom ĎURKOVSKÝ (KDH).

- Cestovné v bratislavskej MHD sa naposledy upravovalo v roku 2003. Odvtedy sa celosvetovo a, samozrejme, aj na Slovensku, zvýšili ceny pohonných hmôt o vyše 50 percent. Na vlastnej koži to pocítil každý motorista. Medzičasom zvyšovali ceny takmer všetky dopravné podniky v okolí, vrátane Prahy či Viedne. Príjem z cestovného dnes kryje sotva polovicu nákladov potrebných na prevádzku MHD.

Nebolo by zvyšovanie cestovného MHD spolu s príchodom eura pre Bratislavčanov príliš silnou kávou?

- Prípadná úprava cestovného od nového roku 2009 nemá nič spoločné so vstupom Slovenska do eurozóny. Je to iba zhoda okolností. Z technického hľadiska, je samozrejme, úspornejšie spojiť prípadnú úpravu tarify MHD so zmenami, ktoré tak či onak bude dopravný podnik musieť v súvislosti s prechodom na euro urobiť, podobne ako mnohé ďalšie organizácie a podniky.

Budete o zvýšení či nezvýšení cestovného rozhodovať vy ako primátor alebo mestské zastupiteľstvo?

- Predstava manažmentu DPB je pristúpiť k zvýšeniu cestovného časových predplatných lístkov o 20 - 25 percent. Musím priznať, že aj keď v pozícii akcionára chápem vedenie dopravného podniku, ako primátorovi sa mi takéto zvýšenie javí pre občana privysoké. Momentálne sa konajú intenzívne rokovania, od nich bude závisieť konečné číslo, ale aj spôsob schvaľovania úpravy cestovného.

Nebol by potrebný iný model financovania mestskej dopravy, resp. opatrenie, ktoré by ľudí viac nútilo využívať MHD, a tým ju zlacnieť?

- MHD je dnes na Slovensku financovaná len z dvoch zdrojov: z rozpočtu mesta a z cestovného. Iným modelom financovania by mohol byť vstup strategického partnera do DPB. Myslím si však, že každý človek si ľahko dokáže domyslieť, aké by bolo úplne prvé opatrenie nového spoluakcionára po tom, čo by sa dozvedel, že cena základného lístka je 60 centov a cena 1 litra nafty 1,40 eur.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?