S podobou mosta nesúhlasia niektorí architekti

6.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Výhrady k prezentovaným návrhom novej podoby Starého mosta vyjadrili v uplynulých dňoch nielen niektorí architekti, projektanti, ale aj obyvatelia hlavného mesta. Jedni im vyčítajú absenciu funkčnosti a estetiky, iní žiadajú novú verejnú súťaž, pretože most bude de facto úplne nový.

Slovenská komora architektov žiada dokonca novú dopravnú, urbanisticko-architektonickú súťaž. S postupom magistrátu nesúhlasí, pretože sa podľa nej ukázalo, že namiesto rekonštrukcie mosta treba nový most. Podľa architektov je nutné vyriešiť celý dopravný systém, nielen filozofiu mosta, ale aj jeho predmostí a ďalších nadväzujúcich súčastí.

Napríklad generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Dopravoprojekt Gabriel Koczkáš tvrdí, že „od ozajstného promenádneho mosta obohateného o doplnkové funkcie, ktorý by sa tu žiadal, majú, žiaľ, všetky tri prezentované návrhy veľmi ďaleko.“ Proporcie sú podľa neho typické pre cestný či diaľničný most a nie most tohto významu a nachádzajúci sa v takejto polohe. Dodal, že na základe nových skutočností sa zmenili podmienky súťaže, pretože ide o totálnu prestavbu, resp. výstavbu nového mosta za niekoľko miliárd. Mesto by preto podľa G. Koczkáša malo vyhlásiť na tento most samostatnú súťaž.

Primátor A. Ďurkovský sľúbil, že projektant návrhu bude rokovať s architektmi a niektoré detaily budú doriešené na odbornej úrovni. K názorom na vypísanie novej súťaže povedal, že medzinárodná súťaž na obstaranie projektanta celého diela bola a preto si myslí, že tým bola podmienka súťaže splnená.

Projektant nového Starého mosta a zástupca spoločnosti Alfa 04, ktorá vyhrala verejnú súťaž na obnovu mosta Miroslav Maťaščík ale oponuje a tvrdí, že nové návrhy obsahujú aj promenádnu funkciu. Dokumentujú to podľa neho zóny pre chodcov a cyklistov, ktoré majú spolu šírku deväť metrov. Takú nemá podľa neho ani jeden most na Slovensku.

S podnetmi a kritikou sa na našu redakciu obrátili aj niektorí architekti. Napríklad architekt Martin Suttner nám napríklad napísal aj toto: „...to, čo nám páni z radnice predložili by som skôr označil za maľovanky našej Anky ako zvykne hovoriť prof. arch. Vodrážka.“

Podľa Suttnera nebolo z čoho vyberať, pretože ide stále o ten istý podpriemerný most, hoci v troch možnostiach. „Ja sa pánovi primátorovi ani nedivím, veď keby mal ten most nejako vyzerať k svetu, tak za miliardu to asi nebude, a hlavne už by sa to nestihlo za jeho vlády a on by nemohol slávnostne prestrihnúť pásku,“ konštatoval M. Suttner.

Architekt Vlado Šimko tvrdí, že most v tejto polohe by mal byt pýchou Bratislavy a komplexu EUROVEA a symbolicky „podať ruku“ Petržalke. A ako „čerešnička na torte“ investícií na bratislavskom brehu Dunaja, by mal byt tento nový „starý most“ vyvrcholením a novodobým symbolom tohto úžasne rýchleho rozvoja Bratislavy, ktorý spoločne prežívame.

(rob)

Páčil sa vám článok?