V ankete zvíťazilo Perforované rebro

6.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Do trinásťdňovej magistrátnej ankety, v ktorej mohli Bratislavčania v júli hlasovať o novej podobe Starého mosta, sa zapojilo 26 084 ľudí.

Víťazom sa stal Most B (s pracovným názvom Perforované rebro), za ktorý hlasovalo 11 273 občanov. Most C (Priehradovina) získal 10 084 hlasov a za Most A (Grafiti) hlasovalo 4727 účastníkov ankety. Primátor Andrej Ďurkovský oznámil, že vôľu obyvateľov v ankete budú rešpektovať a na definitívne spracovanie postupuje variant s pracovným názvom Perforované rebro.

V ankete na www.banoviny.sk zvíťazil variant mosta C (62 %) pred variantom B (26 %) a variantom A (10 %). Hlasovalo 594 ľudí, pričom každý mohol hlasovať iba raz.

A. Ďurkovský oznámil, že náklady na novú podobu mosta by podľa jeho predstáv nemali presiahnuť 1,1 miliardy korún. Zdôraznil, že ide o peniaze z rozpočtu hlavného mesta. Podľa neho rôzne štátne inštitúcie (Povodie Dunaja, Štátna plavebná správa a pod.) donútili mesto, aby zmenilo parametre mosta.

„Treba zväčšiť gabarit mosta, zvýšiť mostovku - to nie sú veci ktoré by vyplynuli z našich predstáv, ale podmienky jasne definované štátnymi inštitúciami,“ uviedol. Konštatoval, že magistrát sa bude snažiť získať na stavbu projektu aj európske peniaze. K termínom uviedol, že so začatím prípravných stavebných prác ráta sa koncom alebo aj v druhej polovici budúceho roku. Električka cez nový Starý most by mohla podľa neho prejsť v roku 2011.

Primátor hovoril aj o úprave okolia Šafárikovho námestia. Podľa neho by mesto chcelo na tomto námestí vybudovať nový park - pokiaľ to však ministerstvo vnútra umožní. Ďalej je potrebné rozšíriť promenádnu časť a vytvoriť okruh pre peších. Na jednej strane by bol tento okruh smerovaný po ľavom nábreží Dunaja, pokračoval by cez Starý most na pravú stranu a peší by sa mohli vrátiť cez Nový most späť. S tým súvisí podľa neho výstavba projektu Eurovea.

„Hovorili sme perspektívne s majiteľom Eurovea, žeby mohol prispieť na atraktívny most pre peších. To je zaujímavá idea do budúcnosti,“ povedal A. Ďurkovský. Zopakoval, že akékoľvek spoločenské a kultúrne aktivity na Tyršovom námestí si vyžadujú rozšírenie promenádnej časti Starého mosta. Dodal, že aj táto téma má byť predmetom odborných diskusií pri riešení detailov budúcej podoby Starého mosta.

(rob)
VIZUALIZÁCIE - Alfa 04

Páčil sa vám článok?