SDKÚ-DS kritizuje magistrát pre Starý most

28.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci SDKÚ-DS v Starom Meste (2 z 37, pozn. red.) navrhujú, aby magistrát zrušil výsledky ankety o budúcej podobe Starého mosta a vypísal novú, transparentnejšiu súťaž. Na najbližšom zasadaní miestneho zastupiteľstva predložia rezolúciu proti postupu magistrátu pri rekonštrukcii Starého mosta.

Nepáči sa im, že novú podobu takej zásadnej dominanty mesta mohli občania vyberať iba z troch návrhov. "Občania mali možnosť vyjadriť sa iba k tomu, s ktorým z troch predložených návrhov súhlasia. Nemali však možnosť vyjadriť sa proti všetkým trom predloženým návrhom," konštatoval predseda staromestského miestneho zväzu Pavol Frešo (nie je poslancom miestneho zastupiteľstva Staré Mesto, pozn. red.).

Medzi návrhmi im chýbal variant, ktorým by sa zachovala súčasná architektonická podoba Starého mosta. S rovnakou výzvou by mali podľa neho prísť aj petržalskí poslanci. Frešo očakáva, že primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský prehodnotí doterajší postup a vyhlási novú súťaž. Signálom preňho by podľa Freša mal byť aj veľmi silný občiansky odpor.

"Všetky tri návrhy pochádzajú od jedného projektanta, ktorého vybrali na základe medzinárodného tendra a ten následne vypracoval tri architektonické návrhy," uviedol Frešo. Netransparentnosť vidí v tom, že neboli posudzovali viaceré návrhy od viacerých architektov a za neštandardné považuje aj to, že pri výbere neboli prizvaní odborníci z rôznych oblastí architektúry, projektovania či pamiatkari. Preto navrhujú, aby bol doterajší postup zastavený a vyhlásená nová verejná súťaž, ktorá občanom poskytne skutočnú možnosť.

Starý most je potrebné rekonštruovať, o jeho budúcej podobe mohli občania rozhodnúť prostredníctvom ankety. Mohli si vybrať spomedzi troch variantov, ktorých autorom je skupina dodávateľov združujúca spoločnosti Alfa O4, a.s., Reming Consult, a.s. a Pio Keramoprojekt, a.s. Verejnosť i odborníci magistrát kritizovali, že pri projekte rekonštrukcie Starého mosta nezvolil verejnú súťaž. Podľa magistrátu však architektonická súťaž nemusí byť vždy riešením a priniesť iba pozitívne výsledky.

Cez Starý most by mala o niekoľko rokov premávať rýchloelektrička. Po rekonštrukcii by po moste mali premávať okrem električky aj automobily, jeho súčasťou budú aj chodníky pre peších a cyklistov. Mostovku budú musieť zdvihnúť, pretože súčasná výška už nezodpovedá platným normám, most sa takmer dvojnásobne rozšíri na 33 metrov. V súčasnosti sú piliere mosta od seba vzdialené 84 metrov, po rekonštrukcii to bude okolo 150 metrov. Most má dnes štyri piliere, po rekonštrukcii budú tri, ktoré budú spevnené a podbetónované.

(sita)

Páčil sa vám článok?