O platbách za parkovanie v centre rozhodne súd

21.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Staré Mesto z roku 1996 o podmienkach státia v zóne s dopravným obmedzením je podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku protizákonné.

Podanie, v ktorom toto Všeobecné záväzné nariadenie (VZN) napadol, dnes doručili na Ústavný súd SR (ÚS). Zároveň Ústavný súd požiadal, aby vyriekol, že napadnuté VZN nie je v súlade s Ústavou SR a ďalšími zákonnými normami. Je podľa neho neprípustné, aby obec ako vlastník a správca miestnych komunikácií vyberala formou VZN platby za zákonom dovolené využívanie komunikácií na zastavenie a státie. O doručení podania informoval hovorca ÚS Jozef Skybjak.

V dvanásťstranovom podaní generálny prokurátor podrobne analyzuje všeobecne záväzné nariadenie a uvádza argumenty, ktoré sú v rozpore s ústavou a viacerými ďalšími zákonmi. Podľa generálneho prokurátora neexistuje zákonný podklad pre stanovenie sadzby, ktorá nie je sankciou, za zastavenie a státie motorových vozidiel na cestách, pričom ale VZN ukladá povinnosť platiť za zastavenie a státie v určitej časti obce.

Generálny prokurátor súčasne poukazuje na fakt, že správa obecných komunikácii zverená obci podľa zákona o obecnom zriadení nezahŕňa právo vyberať poplatky, alebo inak nazvané platby za používanie obecných ciest bez výslovného zákonného rozhodnutia. Generálny prokurátor ďalej uvádza, že napadnuté všeobecne záväzné nariadenie zavádza dane, ktoré svojimi názvami nie sú známe zákonu o daniach a nepatria do jeho systému.

Ústavný súd už o podobných podania generálneho prokurátora rozhodoval v roku 2000, kedy napadol VZN mesta Trnavy o parkovaní a odťahovaní vozidiel a potom v roku 2001 o podobnom VZN mesta Spišská Nová Ves. V oboch prípadoch pritom vyniesol verdikt, že VZN nie sú v súlade s ústavou a zákonmi. Mesto Košice na základe upozornenia prokurátorom, že jeho VZN o platbách za parkovanie je nezákonné, zrušilo ich vyberanie, okrem parkovísk opatrených rampou.

Agentúre SITA sa stanovisko bratislavskej mestskej časti Staré Mesto zatiaľ získať nepodarilo. Hovorkyňa Alena Kopřivová uviedla, že kým nedostanú oficiálne oznámenie o začatí konania, nebudú sa k tomu vyjadrovať.

(sita)

Páčil sa vám článok?