Kremeľská ulica sa už nedá viac rozšíriť

27.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na nespokojnosť s rekonštrukciou Kremeľskej ulice v Devíne nás upozornila čitateľka Diana Gabrišová z Devína. Tvrdí, že po obnove ulice sú najmä chodníky na tejto komunikácii ťažšie priechodné.

Čitateľka nerozumie tomu, ako mohlo mesto skolaudovať ulicu, keď, ako sama píše, „o rovine na chodníku môžete len snívať, chodníky sa výrazne zúžili proti pôvodnému stavu a na viacerých miestach sa zošikmili. Na niektorých miestach je chodník zúžený na 30 centimetrov a to je tam ešte osadený stĺp elektrického vedenia“.

Z vyjadrenia riaditeľky Generálneho investora Bratislavy (GIB) Jarmily Tvrdej vyplýva, že šírkové pomery Kremeľskej ulice sú dané okolitou zástavbou rodinných domov a oplotením súkromných záhrad. Vozovka bola v havarijnom stave bez odvodnenia, po daždi zaplavovaná vodou. V miestach, kde to šírkové pomery dovoľovali, boli urobené obojstranné chodníky, tam, kde to nebolo možné, je len odrazový pruh so šírkou 30 centimetrov. Chodci tam môžu využívať chodník na druhej strane komunikácie. Projekt musel podľa J. Tvrdej rešpektovať každý vjazd do rodinných domov. Znamenalo to vybudovanie bezbariérových vstupov do každého z nich a výškovo sa tomu musel prispôsobiť aj chodník. Priečny sklon chodníkov je jednostranný a slúži na jeho odvodnenie.

GIB pripomína, že v roku 2003 pred začatím rekonštrukcie vozovky vyzvali všetkých majiteľov, resp. prevádzkovateľov inžinierskych sietí, aby v rámci tejto stavby opravili, resp. zrekonštruovali svoje zariadenia. Jedine Západoslovenská energetika, a.s., nemala záujem a ponechala vzdušné vedenie v pôvodnom stave, t. j. so stĺpmi v chodníku.

Za nie ideálne, ale jediné možné, považuje riešenie chodníkov pri rekonštrukcii Kremeľskej ulice starostka Devína Ľubica Kolková (nezávislá). Ako uviedla, cesta tu oddávna vedie pomedzi rodinné domy a jej rozšírenie ani úprava chodníkov nie je možná. „Jednoducho sa akceptoval stav, ktorý tam je a urobilo sa jediné možné, čo sa dalo,“ uviedla. Dodala, že vzhľadom na bezohľadných vodičov, ktorí jazdili po obci rýchlo, je na tejto hlavnej ceste obmedzená rýchlosť. Navyše na nej pribudol ostrovček, ktorý pomáha chodcom bezpečnejšie prejsť cez túto frekventovanú komunikáciu.

(rob)
FOTO - Diana Gabrišová

Páčil sa vám článok?