Vo Vajnoroch chcú obmedziť rýchlosť

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia mestskej časti Bratislava - Vajnory petíciou žiadajú obmedzenie najvyššej povolenej rýchlosti na 40 km/h v celých Vajnoroch. O katastrofálnej dopravnej situácii v tejto mestskej časti sme sa pozhovárali s členom petičného výboru starostom Jánom MRVOM (SDKÚ-DS).

- Ja ako starosta som členom petičného výboru a pôjdem s nimi odovzdať túto petíciu príslušnému cestnému orgánu. Zámerom petície je podporiť snahy starostu, ktoré už dvakrát stroskotali legálnou formou o zavedenie maximálnej povolenej rýchlosti v obci na 40 km/h.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa stali členom petičného výboru?

- Za 16 mesiacov môjho pôsobenia prišli o život dvaja starší občania a jedno 11-ročné dievčatko malo dve operácie hlavičky. Nemôžem sa uspokojiť s cynickou úradníckou odpoveďou, že máme malé čísla nehodovosti a popri ceste máme dva široké chodníky. Ide o cestu, kde prejde 20-tisíc áut denne, a 15 percent vodičov, čo je pri tom kvante 3000 áut, ide vyššou rýchlosťou, ako dovoľujú dnešné predpisy. Kolabuje nám aj kruhový objazd, kde sa denne z rôznych smerov stretáva asi 50-tisíc áut.

Uvažuje mestská časť o znížení maximálnej povolenej rýchlosti na celom svojom území?

- Samozrejme. Predmetom petície je zriadenie zóny 40km/h na zastavanom území obce.

Pripravuje sa osadenie retardérov na území mestskej časti, prípadne aj iné opatrenia v oblasti dopravy?

- Na Osloboditeľskej ulici pred základnými školami máme povolené retardéry pred priechodmi pre chodcov. Rokujeme s magistrátom o ich kúpe. S tranzitom súvisí aj systém jednosmeriek, ktorý by mal ochrániť Vajnorčanov od vetroplachov brázdiacich Vajnory. Na Roľníckej ulici (hlavná ulica) plánujeme naprojektovať a zriadiť stavebné úpravy s ostrovčekmi, tak, ako nám to dovolia rozmery vozovky.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?