Vajnorčania spisujú petíciu za obmedzenie rýchlosti

5.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Občania mestskej časti Vajnory spisujú petíciu za zavedenie 40-kilometrovej najvyššej povolenej rýchlosti v celej obci. Ako povedal vajnorský starosta Ján Mrva, zároveň žiadajú zriadiť a osadiť retardéry v miestach, kde sa nedodržiava predpísaná rýchlosť.

"Keďže sa nám nepodarilo príslušné orgány dopravy a cestného hospodárstva presvedčiť legislatívnou cestou, veríme, že sa nám to podarí petíciou. Dopravná situácia v našej obci je katastrofálna, za posledný rok sa tu stali už dva smrteľné nehody a jedna skončil s ťažkými následkami," vysvetlil starosta.

Petíciou, ktorá má značnú podporu obce, chcú preto zabrániť kritickým situáciám. Starosta doplnil, že podpisy budú zbierať do 1. júna, na Deň detí petíciu uzavrú a odovzdajú na Obvodný úrad cestného hospodárstva.

Mrva tiež uviedol, že hlavná cesta - Roľnícka ulica dlhá 2,8 kilometra - je veľmi vyťažená. "Denne prejde našou obcou viac ako 20-tisíc áut. Kúpili sme aj merače rýchlosti a zistili sme, že približne 15 percent vodičov nedodržiava a prekračuje rýchlosť o 20 a viac km/h. Pri takejto rýchlosti nemá vodič čas ubrzdiť, ak mu nejaké dieťa vbehne do cesty," konštatoval.

Najkritickejšími miestami sú podľa starostu centrum obce, od miestneho úradu po miestnu krčmu, kde sú dva priechody pre chodcov, a okolie zdravotného strediska, kde je pohyb chodcov tiež veľký. Mrva doplnil, že situácia sa stále zhoršuje a stáva sa neúnosnou, najmä v rannej a podvečernej dopravnej špičke, kedy sa cez hlavnú cestu nedá prejsť. V hlavnej špičke je prechod cez cestu životu nebezpečný.

V priebehu dvoch týždňov nainštalujú podľa Mrvu dva spomaľovače - retardéry na Osloboditeľskej ulici, kde sa nachádzajú dve školy a teda aj pohyb detí je tu veľký. Retardéry by podľa neho chceli zaviesť aj na Roľníckej ulici. "Žiadne zvislé značenie nezastaví neposlušných vodičov. Keď však uvidia retardér, aspoň pribrzdia," zdôvodnil starosta.

(sita)

Páčil sa vám článok?