Cyklotrasa na Devín je naozaj problémová

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Cyklotrás v Bratislave naozaj nie je nadbytok a tak cyklisti na jednej strane oslavujú každý nový meter, na druhej strane však poukazujú na to, ak je taká trasa nedokonalá.

Najčastejším terčom teraz býva v podstate najmladší úsek - z Karlovej Vsi do Devína. Cyklisti kritizujú, že väčšinu trasy musia absolvovať po ceste pre motorové vozidlá, pri ktorej sú navyše značky zakazujúce jazdu bicyklom, a existujúci úsek na Sihoť vraj má zlý povrch.

K problémom sa vyjadrila technická námestníčka Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Katarína Szabová: „Áno, vieme o tom, úsek na Devín je najkomplikovanejší zo všetkých cyklotrás v meste, na druhej strane nie je pravdou každé tvrdenie. Sama som cyklistka a jazdím veľa, preto musím odmietnuť, že špeciálne pre cyklistov vyhradená časť má zlý povrch, ako hovoria niektorí kritici. Je len niekoľko krátkych úsekov, kde je povrch zlý, cesta ako celok je však prijateľná.“

Námestníčka je prekvapená existenciou tabuliek zakazujúcich vjazd - práve súčasťou budovania cyklotrasy Karlova Ves - Devín bolo jej otvorenie cyklistom a zmena rýchlosti pre autá na tomto úseku z 90 km za hodinu na 60. Odstránili tiež nezmyselné tabuľky zakazujúce vjazd cyklistom - tie sa tam však objavujú rovnako rýchlo, ako neznámy páchateľ poškodzuje značky upozorňujúce na ich prítomnosť.

STaRZ má vypracovanú štúdiu, ktorá je v pripomienkovom konaní. Nezdá sa však, že by sa dalo v budúcnosti pri existujúcich peniazoch urobiť veľa. Pozemok patrí k najkomplikovanejším v meste, týka sa to tak vlastníckych vzťahov, ako aj jeho charakteru. Cesta je vtesnaná na úzky pás medzi svahom s rodinnými domami nalepenými na ceste a Dunajom,. Dokonalá stavba by stála stovky miliónov, malé úpravy tiež nebudú lacné a pre komplikácie sa dnes nedá stanoviť termín vyriešenia cyklistického problému v tejto lokalite.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?