Pri havárii malého lietadla vyhasli tri životy

10.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Traja občania Chorvátska zahynuli pri nehode malého dvojmotorového lietadla Cessna 303, ktoré sa v pondelok 10. decembra o 9.30 h z neznámych príčin zrútilo do poľa za Vajnormi.

Obeťami tragickej leteckej havárie sa stali traja muži - 53-ročný pilot, 35-ročný mechanik a iba 19-ročný zaúčajúci sa mladík. Telá obetí po obhliadke miesta nehody previezli na súdnu pitvu. Podľa doterajších informácií šesťmiestne lietadlo typu Cessna letelo zo Záhrebu do Bratislavy na pravidelnú technickú prehliadku do spoločnosti EHC Servis. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

„Všetko nasvedčuje tomu, že šlo o veľmi strmý pád, lietadlo padalo k zemi takmer v deväťdesiatstupňovom uhle,“ povedal nám vedúci útvaru odborného vyšetrovania leteckých nehôd a incidentov Leteckého úradu SR Ladislav Grell. Podľa rozptylu trosiek stroja odhadol, že sa zrútil z výšky 300 až 500 metrov.  Posádka nemala žiadnu šancu na prežitie, tým skôr, že lietadlo po páde zachvátil požiar a stroj zhorel do tla.

L. Grell sa nevyjadril k tvrdeniam svedkov, ktorí údajne počuli, že lietadlu vynechávajú motory. Za problém označil zlé počasie, ktoré posádku prinútilo zopakovať pristávací manéver, pretože  na prvý raz nezvládli priblíženie na pristátie. Ako dodal, tento typ lietadiel nie je vybavený tzv. čiernou skrinkou, resp. zvukovým nahrávačom. Presnú príčinu havárie, vrátane posúdenia, či mal na nej podiel ľudský faktor, bude podľa jeho slov možné stanoviť až po zozbieraní a preskúmaní trosiek, ktoré si vyžiada čas, tým skôr, že motory po páde zostali zakliesnené v zemi. Dĺžku vyšetrovania odhadol na niekoľko mesiacov.

Naposledy sa na území Bratislavy stala letecká nehoda so smrteľnými následkami 1. marca 2003, keď pri Vajnoroch havaroval športový dvojplošník typu PITTS. Na jeho palube boli dvaja slovenskí piloti - akrobati, obaja pri páde stroja zahynuli. Lietadlo sa zrútilo po 40 sekundách letu do neobývaného priestoru iba niekoľko desiatok metrov od vajnorských kasární.

Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?