Dočkali sme sa: Most Apollo funguje!

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Piateho septembra mesto zažilo jednu z najväčších udalostí desaťročia: do užívania odovzdali Most Apollo. Po dlhých trinástich rokoch od otvorenia Mosta Lafranconi sa Bratislava dočkala piateho premostenia Dunaja.

Deň predtým sa konalo slávnostné otvorenie mosta spojené s bohatým kultúrnym programom a záverečným efektným ohňostrojom. Možnosť prejsť sa po moste využili tisíce ľudí, od rána do večera sem z oboch strán prichádzali davy Bratislavčanov i návštevníkov z celého Slovenska a zo zahraničia, ktorých sem prilákala možnosť zblízka si prezrieť efektný oblúk novej modernej bratislavskej dominanty a zároveň si vychutnať panorámu mesta z nových, doteraz nepoznaných uhlov pohľadu.

Očakávania spojené s otvorením Mosta Apollo sú veľké, pre dopravu v meste, sužovanú každodennými zápchami, má doslova strategický význam. Mal by odbremeniť ostatné bratislavské mosty, predovšetkým neúnosne preťažený Prístavný most, a prispieť tak k tomu, aby bol dopravný systém v meste menej zraniteľný ako doteraz. Predpokladá sa, že po Moste Apollo denne prejde okolo 50-tisíc vozidiel. Sprevádzkovanie piateho mosta poskytuje možnosť využiť nové bezpečné spojenie medzi pravým a ľavým dunajským brehom aj pre mestskú hromadnú dopravu - od pondelka už po ňom premávajú autobusové linky 68, 87 a 88.

Pripomeňme si technické parametre Mosta Apollo: celková dĺžka premostenia vrátane estakád je 835 metrov, dĺžka hlavného mostného objektu je 517 metrov. Rozpätie hlavného poľa mosta (oceľového oblúka) je 231 metrov, jeho výška je 36 metrov. Výška mostovky nad hladinou rieky je 15 metrov. Pilierov je 20, z toho 19 v inundácii a iba jediný priamo v koryte Dunaja. Šírka plavebného gabaritu je 210 metrov. Hmotnosť hlavného poľa je 5240 ton, plocha vozovky je 75-tisíc štvorcových metrov, dĺžka lávok pre peších a cyklistov je 525 metrov, plocha protihlukových stien je 2610 štvorcových metrov. Jeho výstavba, ktorej začatie a aj dokončenie sa niekoľkokrát posunulo, trvala presne 31 mesiacov a dva dni.

Páčil sa vám článok?