Petržalka potrebuje 30 000 parkovacích miest

3.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka potrebuje reálne 30 000 parkovacích miest, dnes je ich približne 18 000. Podľa štúdie o rozšírení parkovania nové parkovacie miesta by mali vzniknúť v 22 lokalitách.

Petržalčania majú problém s parkovaním po návrate z práce, nie počas dňa, čo je rozdiel v porovnaní so situáciou v centre Bratislavy, povedal petržalský hovorca Ľubomír Andrassy. Doplnil, že v čase najintenzívnejšej výstavby sídliska sa počítalo s jedným parkovacím miestom a miestom a autom na každý piaty byt.

Realizáciou štúdie o rozšírení parkovania by mohlo vzniknúť nových 3500 parkovacích miest. Štúdia je aj požiadavkou na hlavné mesto, aby neodpredalo miesta, kde majú vzniknúť nové státia na iný účel. Štúdia je podkladom na vypracovanie materiálu pre miestne zastupiteľstvo na jeseň tohto roka. V roku 2008 sa má začať v Petržalke verejná diskusia o parkovaní. Jej témou bude aj odkúpenie si parkovacieho miesta do vlastníctva či ďalšie zjednosmernenie ulíc.

Okrem vonkajšieho parkovania je v Petržalke osem garážových domov s vyše 1 300 miestami. Ďalší garážový dom so zhruba 200 miestami je vo výstavbe. V posledných dvoch rokoch bolo vybudovaných 92 nových parkovacích stojísk a zjednosmernením dvoch ulíc sa získalo ďalších 135 parkovacích miest.

Investori bytových domov majú zo zákona povinnosť vybudovať na jeden byt jedno parkovacie stojisko, ale zákon detailne nerieši, či ide o garážové, verejné alebo neverejné parkovacie miesto, uzavrel Andrassy.

(tasr)
Páčil sa vám článok?