Znížte spotrebu plastov pomocou jednoduchých tipov

5.4.2020

Zdroj: pixabay.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Plasty sú pre našu planétu veľkou hrozbou. Vy dnes Zemi môžete jednoducho pomôcť. Spotrebu plastov v domácnosti nie je vôbec náročné obmedziť. Inšpirujte sa našimi 6 tipmi pre vás!

Každý rok skončí v oceánoch asi osem miliónov ton plastu, ktoré silne narušujú morský život a znečisťujú prostredie. Každý jeden z nás však môže byť voči našej planéte, prírode a všetkému živému zodpovednejší. Každodenná spotreba plastov sa dá výrazne obmedziť. Najhoršie sú jednorázové plasty, ktoré sa môžete aspoň pokúsiť úplne odstrániť zo svojho života. 

6 tipov na zníženie spotreby plastov

  1. Povedzte nie coffee to go

Milujete kávu so sebou cestou do práce? Kúpte si moderný termohrnček, ktorý budete nosiť stále pri sebe. Mnoho kaviarní dokonca ponúka zľavu, keď prídete s vlastným pohárom.

Kávových šálok sa ročne zrecykluje menej ako 1%. To znamená, že väčšina papierových pohárov s plastovým viečkom sa rozkladá v zemi aj viac ako 50 rokov. A ako dlho pohár s kávou držíte v ruke? Maximálne pár minút.

  1. Používajte vlastnú fľašu a pite domácu minerálku

Aj tie najkrajšie pláže na svete sú často plné plastových fľaší. Čo je horšie malé plastové viečka končia v žalúdkoch morských vtákov a iných vodných živočíchov. Na výber dnes máte milióny štýlových fľaší rôznych veľkostí z udržateľných materiálov, ktoré vám vydžia roky.

Ak nedáte dopustiť na minerálky či vody s bublinkami, tento problém jednoducho vyriešite tým, že si kúpite sodastream. A pitie si nachystáte doma sami.

  1. Stop plastovým príborom a HLAVNE SLAMKÁM

Chystáte sa na chatu alebo stanovačku a potrebujete slamky a jednorázové príbory? Plastové produkty vynechajte a skúste nájsť kompostovateľnú alternatívu. Ďalšia možnosť je, že si jednoducho vezmete príbor z domu a dáte si naň pozor. Slamky doslova vysávajú život z oceánov. Používanie slamiek sa dá skvelo eliminovať. Pite drinky bez slamky.

Aké ďalšie možnosti máte? Alternatív je veľa, možno dokonca vymyslíte aj vlastnú.

  • slamená slamka
  • kovová slamka
  • bambusová slamka
  • slamka z cestoviny
  • papierová slamka
  1. A čo také žuvačky?

Žuvačky sú pre prírodu obrovskou záťažou, nakoľko sú vyrobené z plastu. V minulosti sa vyrábali zo živice, z miazgy stromu. Neskôr sa začali produkovať v oveľa väčšom množstve zo syntetického kaučuku, ktorý nakoniec nahradil prírodný kaučuk ako základ žuvačky.

Žuvačky majú zlý vplyv na človeka, ale aj na životné prostredie, nie sú biologicky rozložiteľné. Často si ich zvieratá mýlia s jedlom a stávajú sa pre nich smrteľné.

  1. Vychutnajte si svoj sypaný čaj

Každý z nás miluje šálku horúceho čaju. Z plastových čajových vrecúšok, sa do nášho tela dostávajú mikroplasty a nanoplasty. Klasické vrecká zasa obsahujú plastové mikročiastočky. Aj tento problém má však jednoduché riešenie: kupovať si sypaný čaj, ktorý si pripravíte pomocou čajového sitka.

  1. Beauty tipy pre dámy

Trblietky. Boli, alebo sú súčasťou, nejednej kozmetickej výbavy mladých slečien. Glitre sú v podstate malé plasty, ktoré ľahko skončia v oceánoch. Sú veľmi nebezpečné pre planktón a mäkkýše a ľahko končia spätne v našom potravinovom reťazci. Všetky maskérky, kozmetičky a dámy však môžu jednoducho používať prírodnú náhradu

Ak znížite spotrebu plastov, bude to pre vás len malá zmena, ktorou však prostrediu veľmi pomôžete. Pri nakupovaní len stačí premýšľať trocha globálnejšie. Uvidíte pomocou našich jednoduchých tipov, to zvládnete ľavou zadnou.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie