BEDEKER GURMÁNA: Otestovali sme  Plzenskú bránu v Slimáku

4.10.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nový majiteľ, nová ponuka jedál, nový personál, aj nové zariadenie interiéru. Reštaurácia na poschodí obchodného domu Slimák začína úplne odznova. Otestovali sme ju v druhý septembrový týždeň, keď už mala prvé dni rozbehu za sebou.

Výrazný nápis Plzenská brána upúta pozornosť ešte pred vstupom do obchodného domu, vnútri pri schodisku vás zas bezpečne nasmeruje tabuľka s aktuálnou ponukou jedál. Už len nájsť voľný stôl, čo v čase okolo obeda môže byť problém, hostí býva dosť. Nám to vyšlo, do piatich minút sme mali stôl nachystaný.

Hoci bolo v reštaurácii plno, necítili sme sa stiesnene, stoly sú totiž rozmiestnené dosť veľkoryso. Rátajte však s tým, že od 11. do 14. hodiny podávajú výlučne denné menu, nemôžete si objednávať z bežného jedálneho lístka. Aj my sme tak prišli o možnosť výberu z množstva lákavých špecialít – od pochúťok k pivu cez steaky až po burgery, hovädzie, bravčové, kačacie či zeleninové.

Hoci skladba „menučka“ chce byť rovnako spravodlivá k milovníkom mäsa ako k vegetariánom, ak prídete na obed neskôr, aj táto ponuka môže byť zredukovaná. V našom prípade sa už pred pol jednou dve z piatich jedál stihli minúť: Cordon bleu s opekanými zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou (5,70 €), aj Caesar šalát podávaný s domácim pečivom (5,70 €). Takže k Francúzskej cibuľovej polievke a Kuraciemu vývaru sme si ako druhý chod mohli vybrať len Plnený kapustný list s varenými zemiakmi a kyslou smotanou alebo Šafránovo-špenátové rizoto s granátovým jablkom a parmezánom (obe 5,70 €) alebo Grilované rebrá s pečenými zemiakmi, kyslým mixom, horčicou a chrenom (7,90 €). Vyskúšali sme všetko.

Francúzska cibuľačka nemala chybu, bola lahodná a chuť cibule nie veľmi výrazná, čo nám vyhovovalo. A syrový toast, ktorým sme ju zajedali, bol vynikajúci.

Zdroj: Marián Dekan

​Francúzska cibuľačka.

Ani proti kuraciemu vývaru by sme nenamietali, bol chutný, na stôl sme ho však dostali skôr vlažný, čo nám pokazilo dojem.

Zdroj: Marián Dekan

​Kurací vývar.

Skúškou trpezlivosti bolo čakanie na druhý chod, jedlo nám priniesli po viac ako polhodine. Je to trochu problém, ak si chcete do reštaurácie len odskočiť na obed, aby ste sa čím skôr vrátili do práce. Grilované rebierka, efektne naservírované aj s prílohami na drevenom podnose, však boli odmenou, ktorá za to stála. Lákavé už na pohľad.

Zdroj: Marián Dekan

Grilované rebierka boli naservírované naozaj lákavo.

Mäska bolo dosť a bolo skvele ochutené, jemné a šťavnaté. K tomu chrumkavé pečené zemiaky a klasické prílohy - kyslý mix uhoriek, alma paprík a baraních rohov spolu s horčicou a nie príliš ostrým chrenom. Za nás super.

Zdroj: Marián Dekan

​Detailný pohľad na rebierka.

Nesklamala ani druhá voľba, plnený kapustný list, hoci s kapustou sme trochu bojovali, ťažšie sa krájala. Mleté bravčové mäso zabalené v liste nebolo ani pikantné, ani fádne, ochutené tak akurát. Varené zemiaky preliate roztopeným maslom sú síce jednoduchou prílohou, ale tieto sme si vyslovene vychutnali.

Zdroj: Marián Dekan

​Plnený kapustný list.

Zato ​šafránovo-špenátové rizoto bolo sklamaním, kým sa totiž dostalo na náš stôl, stihlo úplne vychladnúť. Hoci existujú aj verzie studeného rizota, nešlo o tento prípad. Po upozornení nám čašník, samozrejme, priniesol novú porciu. Na tanieri vyzeralo rizoto efektne, aj konzistencia bola krémová ako má byť, chute však boli vzhľadom na bohatosť ingrediencií chudobnejšie. Kolegyňa neodolala zlozvyku siahnuť po soľničke, ďalší náš degustátor bol však celkom spokojný, len by pridal o čosi viac parmezánu.

Zdroj: Marián Dekan

​​Šafránovo-špenátové rizoto.

Prekvapenie prišlo na záver, keď sme čakali na účet. Všim­li sme si, že dvojici pri vedľajšom stole priniesli Cordon bleu, ktorý sme si pôvodne chceli objednať aj my. Vysvetlili nám, že neskôr, keď hostí ubudlo, kuchár stihol pripraviť niekoľko ďalších porcií...

Odchádzali sme poučení, že keby sme boli ochotní čakať dlhšie, mohli sme sa dočkať. Ibaže túto informáciu sme dostali až pri platení. Ale inak bol obsluhujúci personál milý, všímavý, príjemný.

(bn)

Naše hodnotenie: ***

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?