BEDEKER GURMÁNA: Halušky aj pirohy robia v Mlynskej kolibe poctivé, ceny si však preverte

5.9.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Reštaurácia Mlynská Koliba, ktorú nájdete oproti opustenej výškovej budove Slovenskej televízie v Mlynskej doline, sľubuje zážitok podobný ako v kolibe na úpätí slovenských hôr. Dali sme sa nahovoriť.

Do Mlynskej Koliby môžete zájsť aj s deťmi, napríklad po návšteve zoologickej záhrady, je to len kúsok, pod cintorínom Slávičie údolie. Auto zaparkujete pred vchodom do reštaurácie a kým budete čakať na jedlo, vaše ratolesti si môžu krátiť čas na malom ihrisku.

Do koliby sme zašli v pracovný deň na obed a hoci už po dvanástej prichádzalo dosť ľudí, podnik nebol preplnený. Zariadenie interiéru je štýlové, naozaj sa cítite tak trochu v inom svete. Ak sa však posadíte von na terasu, atmosféra hôr je ďaleko. Ale v poriadku, hlavné je, že kuchyňa nesklamala. Hoci čašník nás spočiatku zaskočil.

Zdroj: Marián Dekan

Zariadenie interiéru v Mlynskej kolibe

Máte dve možnosti: objednať si menu za dobrú cenu (4,90  € a 5,50  €), alebo si vybrať čokoľvek z bežného jedálneho lístka, v ktorom sú najmä klasické slovenské špeciality. Ibaže... „V čase obeda máme nachystané menu. Ak chcete napríklad halušky, môže to trvať aj 45 minút, najskôr musí zovrieť voda,“ vysvetľoval čašník. Nedali sme sa odradiť a urobili sme dobre, napokon sme mali bryndzové halušky na stole o dvadsať minút skôr.

Prvé jedlo sme vyberali z ponuky denného menu, stavili sme na zemiakovú polievku s klobásou a pečené bravčové karé na medovo-horčicovej omáčke s americkými zemiakmi (4,90 €). Polievka bola bez chyby a suchšiemu karé zase dosť pomohla jemná omáčka. Pri nej sme trochu váhali pri identifikovaní chutí, ale inak fajn. Pečené zemiaky ako príloha k mäsu boli dobre ochutené.

Zdroj: Marián Dekan

​Pečené bravčové karé na medovo-horčicovej omáčke s americkými zemiakmi

Ak sa rozhodnete pre Vrchársku polievku (3,50 €), zvážte, či si po nich objednáte ešte druhý chod. Táto hustá polievka obsahuje poriadnu dávku sýtych ingrediencií - kapustu, fazuľky, huby, údené mäso, klobásu aj kyslú smotanu. Ak ju zjete schuti celú ako my, bude vám stačiť. Bola výborná, slaná tak akurát, nie veľmi pikantná. Klobáska aj údené mäso boli kvalitné, chutné, kuchár nešetril ani hubami.

Zdroj: Marián Dekan

Vrchárska polievka

Veľká bola i porcia Furmanských halušiek s kyslou smotanou, oštiepkom a klobásou (6,90 €), nedokázali sme ju dojesť. Halušky boli síce chuťovo menej výrazné, žiadalo sa prisoliť ich, ale boli čerstvo pripravené, ako na poctivom salaši.

Zdroj: Marián Dekan

​Furmanské halušky s kyslou smotanou, oštiepkom a klobásou

Bryndzové halušky s opečenou slaninou (6,70 €) boli tiež výborné, pripravené zo skutočnej, nefalšovanej bryndze, ktorou nešetrili, takže boli tuhé, nie „omáčkové“. Opečená slaninka na haluškách vyzerala dokonale, no nebola taká chrumkavá ako sa tvárila. A aj tu sme museli bojovať s veľkosťou porcie – slogan Mlynskej Koliby „Pivo potokom, halušky kopcom“ sedí stopercentne.

Zdroj: Marián Dekan

Bryndzové halušky s opečenou slaninou

Najviac sme zaplatili za Zemiakové placky s grilovanou krkovičkou a karé prekladané dusenou kapustou a preliate prírodnou omáčkou (10,90 €). Obrovská porcia však bola úmerná vyššej cene, najedia sa aj dvaja. Mäso chutilo skôr ako pečené, nie grilované, škoda. Placky (mali sme ich tri) boli tenšie, ale veľmi dobre ochutené, neboli pripečené ani tvrdé. Kapusta bola kyslá akurát, ochutená len mierne, a práve preto bola veľmi fajn, nestratila sa totiž jej typická chuť. Navrchu spravila chuť opražená cibuľka.

Zdroj: Marián Dekan

Zemiakové placky s grilovanou krkovičkou a karé prekladané dusenou kapustou a preliate prírodnou omáčkou

Aj Bryndzové pirohy s kyslou smotanou, cibuľou a slaninou (6,90 €) boli výborné, cesto určite domáce, žiaden polotovar, o čom svedčila aj nesúmernosť jednotlivých kúskov. Plnka bola bohatá, čistá bryndza, nič zmiešané. Slaninka bola mastná, niekto má takú rád, iný ju nemusí, no v každom prípade bol pôžitok z jedla na výbornú a porcia až priveľká.

Zdroj: Marián Dekan

​Bryndzové pirohy sme si dali napokon zabaliť.

Dali sme sa nalákať aj na Ovocné gule s grankom a maslom (6,40 €). Priniesli nám štyri, plnené slivkami. Nepríjemne nás prekvapilo, že ovocie nebolo odkôstkované a dokonca polosurové.

Bryndzovú polievku Demikát, hoci ju reštaurácia ponúkala na svojej internetovej stránke, už nevaria. Nesedeli ani ceny uvádzané v jedálničku na webe: napríklad vyprážaný rezeň stál podľa neho 7,50 €, ale v skutočnosti 8,70 €, vyprážaný syr 5,90 €, v skutočnosti však 7,20 €, aj klasické bryndzové halušky s opečenou slaninou boli v reáli o euro drahšie (zaplatili sme 6,70 € a nie 5,70 €, ako je to na internete). Chcelo by to aktualizovať tieto dôležité informácie. Ocenili sme však, že nám nezaúčtovali obal na dve jedlá, ktoré sme si vzali so sebou. Nerobia to v každej reštaurácii.

Naše hodnotenie: ***

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?