• Bedeker gurmána
  • 09.12.2018 13:03

BEDEKER GURMÁNA: Ochutnali sme za vás jedlá na vianočných trhoch

0 0
Zdroj: bal

Päťčlenný tím Bratislavských novín testoval ponuku jedál na vianočných trhoch. Kým minulý rok sme ochutnávali netradičné špeciality, tentoraz sme si vyberali stánky, ktoré mali v názvoch „tradičný“, „domáci“ či „ako od babičky“. Oplatí sa veriť upútavkám?

Začali sme na malých troch pred Euroveou, kde nájdete len šesť stánkov, ale malý priestor je v tomto prípade výhodou, keďže sa k vám pri stolovaní dostane teplo z troch ohrievačov. Na Hviezdoslavovom námestí nemáte pocit stiesneného priestoru. Stolíkov je dosť a potešia aj štýlové stánky na konci trhov, uprostred ktorých sa pri živých zvieratkách a kolibe ocitnete v inom časopriestore.  Nevynechali sme ani trhy na Hlavnom námestí a všade sme otestovali klasiku – bravčovú cigánsku, lokšu mastenú, plnenú a makovú a niekoľko tradičných špecialít, ktoré nás zaujali. Medzi nimi sa vyníma tradičné čínske jedlo baozi, pre nás známe najmä z filmu Kung Fu Panda.

EUROVEA

Zdroj: Matúš Husár

Stánok Domáce jedlo

Lokša mastená (1,50 eura)
Výborná, jemné cesto, jemne slaná, dobre omastená, kvalitne zohriata, bez oschnutých krajov. Doslova „ako od starej mamy“.

Lokša plnená pečienkou (2 eurá)
Lokše majú v stánku skutočne výborné. Pochutili sme si na nej, hoci bola plnená paštétou a dvom z nás sa zdalo, že jej je málo.

Maková lokša so slivkovým lekvárom 
Výborný slivkový džem, nebol presladený, dostatok maku, lokša bola mäkká a dobre zohriata.

Cigánska bravčová (4 eurá)

Nemali sme jej čo vytknúť. Žemľa bola tenká a dobre zapečená, takže chrumkavá. Mäso bolo tiež výborné, chudé bravčové bez šliach, dobre naklepané, nevypadávalo zo žemle, cigánska sa dobre jedla. Mäsom nešetrili, dostali sme veľký kus, čo sme ocenili na konci, kedy sme nedojedali len suchú žemľu, ale mäso v nej bolo do posledného sústa. Cibuľka dobre orestovaná, nerušila. Prekvapením bola dijónska horčica, ktorá je trocha ostrejšia.

HVIEZDOSLAVOVO NÁMESTIE

Podymník

Podymník (3 eurá)
Na konci trhov pri živých zvieratkách nájdete drevený stánok s pecou, kde robia podymníky. Kto tieto posúchy s bohatými prísadami už ochutnal, vie, že lepšie chutia ako vyzerajú. Chrumkavé cesto zasýti a je lahôdkou pre toho, kto má rád pečivo. Môžete si ho potrieť cesnakom alebo čili omáčkou. Poproste však kuchára, nech vám ho dobre zohreje, inak vám trošku pokazí gurmánsky zážitok.

Vychodňárska koliba

Cigánska bravčová (5 eur)
Kde už máte dostať väčšmi tradičné a poctivé jedlo ako v kolibe? Pre nás však bola ich cigánska sklamaním. Ponúkli nám k nej síce sweet čili alebo barbecue omáčku, ale žemľa bola studená a tým, že bola suchá, sa aj lámala, mäso bolo tuhé a mali sme pocit, akoby ani nebolo marinované.

Zdroj: Matúš Husár

Palacinka s bryndzou a slaninou (2,90 eura)
Chutila výborne každému, kto má rád mastnú slaninu. Tá dodala palacinke skvelú chuť, ale jej cena sa nám zdala premrštená.

Stánok Domáce lokše

Mastená lokša (1,50 eura)
Výborná, hutnejšia ako pred Euroveou, dobre premastená, nebola suchá a mali sme pocit, že takto má chutiť lokša.

Makova lokša (2 eurá)
Mak bol akoby horký, bola suchá, tvrdá, ani sme ju nedojedli.

Lokša s husacou pečeňou a restovanou cibuľkou (3 eurá)
Skutočne veľká porcia, ktorá vás zasýti. Boli v nej boli veľké kúsky pečienky, chutila výborne, hoci by sme privítali, keby bola viac zohriata. Niekoho môže prekvapiť cibuľa, ktorou nešetrili a rátajte s tým, že táto lokša sa zle je, pretože nedrží pokope a obsah z nej vypadáva.

HLAVNÉ NÁMESTIE

Stánok Bu Tiger

Zdroj: bal

Tradičné čínske jedlo Baozi (2,50 eura)
Táto plnená taštička z knedľového cesta vás milo prekvapí. Ponúkajú ju v troch variantoch – S bravčovým mäsom a kyslou kapustou chutí ako „Knedlo-vepřo-zelo jednohubka“. Knedľa je však oveľa jemnejšia. Najviac nám chutilo Baozi s hovädzím mäsom a cibuľkou, odporúčame. Vegetariánsky variant s kapustou, mrkvou, tofu a hubami má špecifickú chuť, ktorú zrejme ocenia skôr vyznávači zdravšieho životného štýlu. 

Viac o tomto stánku nájdete aj TU.

Stánok Tradičné zemiakové lokše

Zdroj: Matúš Husár

Lokša (1,20 eura)
Lokše nás tento rok na trhoch milo prekvapili. Aj táto bola jemná, dobre omastená a pokojne jej dávame prívlastok poctivá.

Plnená s pečienkou (1,80 eura)
Aj tu dali prednosť paštéte, nešetrili, cítili sme jej dobrú výraznú chuť.

Maková (1,80 eura)
Spokojnosť. Bol v nej výborný slivkový lekvár.

Zdroj: Matúš Husár

Cigánska bravčová (4 eurá)
Ocenili sme veľmi dobrú chrumkavú žemľu. Aj mäso bolo dobre ochutené a konečne dijonskú horčicu nahradili klasická plnotučná. Len u cibule by sme privítali, keby bola o čosi viac orestovaná a nakrájaná na menšie kúsky.

(brn)


Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Bratislavských novín.