Kritický stav mosta vo Vrakuni mesto zatiaľ len monitoruje - čo na to odborník?

4.9.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nielen Most SNP, ale takisto most na Hradskej v bratislavskej Vrakuni potrebuje čo najskôr rekonštrukciu. Komplexná prehliadka potvrdila, že jeho stavebno-technický stav je v stupni VI, teda kritický, oprava však zatiaľ nie je v pláne. V čom môže byť podľa odborníka zrada?

Bežní Vrakunčania už dlho upozorňovali napríklad na  poškodený povrch mosta pre autá i peších či na hrdzavé zábradlie, a starosta mestskej časti Martin Kuruc konštatuje: „Z nášho laického pohľadu, keď prechádzame cez most alebo sme pod ním sa javí, že by bolo vhodné, keby sa na jeho technický stav pozrel odborník.“

Starosta zároveň pripomína, že most na Hradskej nie je v správe mestskej časti, ale mesta. Je teda plne v kompetencii magistrátu, ako sa rozhodne a či pristúpi k čiastočnej alebo plnej rekonštrukcii mostného objektu. „V prípade, že by sa most v rámci rekonštrukcie uzavrel, pre Vrakuňu to bude veľký problém. Je totiž jedinou spojnicou, ktorá spája cez Hradskú Vrakuňu s Ružinovom. Ďalšia je potom už len Gagarinova ulica, ktorá spája Podunajské Biskupice s Ružinovom, teda cez Podunajské Biskupice aj Vrakuňu,“ podotýka Martin Kuruc.

Zdroj: Marián Dekan

​Ak by sa most musel celý uzavrieť, pre Vrakuňu by to bol veľký problém.

Most na Hradskej prešiel komplexnou prehliadkou v roku 2022 a jeho stavebno-technický stav vyhodnotili znalci až na stupeň VI, teda ako veľmi zlý. Po VI. stupni nasleduje VII. stupeň, čo už predstavuje havarijný stav mosta, vyžadujúci si okamžitú opravu. O tom, v akom rozsahu a za akých podmienok by sa vrakunský most opravoval, by síce vedeli viac povedať odborníci na dopravnom inšpektoráte, zatiaľ je však táto otázka predčasná. „Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave nemá žiadnu vedomosť o plánovanej rekonštrukcii mosta na Hradskej vo Vrakuni,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Silvia Šimková.

Mesto síce vie o kritickom stave mosta, ale o oprave zatiaľ nehovorí. „Stav mosta monitorujeme a podľa finančných možností mesta pristúpime k jeho rekonštrukcii,“ vyjadril sa hovorca magistrátu Peter Bubla.

Zdroj: Marián Dekan

​Stavebno-technický stav mosta vyhodnotila diagnostika ako veľmi zlý, potrebuje rekonštrukciu.

Odborník na mosty a tunely Alojz Vodanský, ktorý „zažil“ veľa mostných objektov, na základe dlhoročných skúseností tvrdí: „Keďže viem, ako sa robí diagnostika na mostoch, tak ten, ktorý je vyhodnotený šiestym stupňom, môže byť reálne ešte v horšom stave. Už v šiestom stupni sa preto neraz rozhoduje o tom, či nie je lepšie most zbúrať.“

Podobné konštatovanie nájdeme aj v správe Najvyššieho kontrolného úradu z augusta 2021: „Základom správnej starostlivosti o most je kvalitná diagnostika, následná údržba a systematická obnova. Kvôli nedostatočnej starostlivosti správcov sa vyskytli prípady, keď v dôsledku zanedbanej diagnostiky došlo k poškodeniu mosta, hoci oficiálne bol deklarovaný v IV. či V. stupni...“

Dlho odkladať opravu sa môže vypomstiť aj v prípade mosta vo Vrakuni. Podľa Alojza Vodanského zaradenie do šiesteho stupňa vôbec neznamená, že by sme mohli byť pokojní.

• Kedy sa dočká opravy Most SNP?

Magistrát ešte vlani v lete informoval, že podniká všetky kroky, aby sa čím skôr mohlo začať s opravou Mosta SNP, kde sú na niektorých miestach porušené pozdĺžne zvary nosníkov. Či sa však začne s prácami v tomto roku, ako bolo v pláne, nevieme. „Po vykonaní mimoriadnej prehliadky na Moste SNP a v spolupráci s STU bol vypracovaný technologický postup pri oprave zvarov mostovky. Aktuálne pripravujeme verejné obstarávanie na zhotoviteľa opravy. Bude závisieť od dĺžky obstarávania. Následne pristúpime k samotnej oprave,“ informoval nás hovorca mesta Peter Bubla.

Rýchlosť na moste, ktorý je tiež zaradený do stavebno-technického stavu VI, znížili v súvislosti s plánovanou opravou zo 60 km/h na 50 km/h, nie každý vodič ju však dodržiava.

(ac)

Páčil sa vám článok?