V čističke odpadových vôd vo Vrakuni a v Malom Dunaji zachytili ropné látky

24.5.2023
0

Zdroj: FB BVS

Páčil sa vám článok?

V čistiarni odpadových vôd vo Vrakuni zaznamenali v utorok (23. 5.) ropné látky. Časť z nich sa pre intenzívny dážď začala ešte pred prítokom do čistiarne vyplavovať do Malého Dunaja.

Na sociálnej sieti o tom informovala Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), ktorá situáciu riešila s hasičmi, políciou aj Slovenskou inšpekciou životného prostredia (SIŽP).

"Pravdepodobne niekto využil prívalové dažde a do kanalizácie vylial nebezpečný odpad, ktorý tam nemá čo hľadať a okrem prírody ohrozuje aj samotnú prevádzku čistiarne," uviedli z BVS. Deklarujú, že jej zamestnanci urobili všetky potrebné opatrenia, aby ochránili proces čistenia odpadových vôd a ropné latky vo vrakunskej čistiarni zachytávali.

"Vzhľadom na intenzitu dažďov sa však časť ropných látok začala vyplavovať ešte pred prítokom na čistiareň do Malého Dunaja," informovali z vodárenskej spoločnosti. Prípad oznámili hasičom, polícii aj SIŽP. BVS avizuje, že bude spolupracovať pri pátraní po páchateľovi.

Mimoriadne ohrozenie a zhoršenie kvality vôd na toku Malý Dunaj zistili aj inšpektori SIŽP, potvrdil to ich hovorca Dávid Vido. Príčinou podľa neho bol únik alebo vypúšťanie bližšie neurčenej ropnej látky ako súčasť odľahčovaných odpadových vôd.

"Pôvodcom mimoriadneho zhoršenia kvality vôd je v zmysle vodného zákona BVS ako prevádzkovateľ verejnej kanalizácie," podotkol. Priblížil, že v stredu vykonali v súčinnosti so správcom toku jeho obhliadku. "Pričom sme zistili, že znečistenie vodného toku nepretrváva," spresnil.

Udalosť je podľa Vida v štádiu šetrenia inšpekcie, ako aj polície. "SIŽP však eviduje opakujúce sa úniky ropných látok na Malom Dunaji," ozrejmil. Na základe ich vyšetrovania sa podarilo odhaliť pôvodcu znečistenia. "Zatiaľ však nemôžeme hovoriť o konkrétnom subjekte, keďže samotný prípad nie je definitívne uzavretý," doplnil s tým, že mu hrozí pokuta, ako aj nápravné opatrenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?