Od septembra sa mení premávka MHD v Podunajských Biskupiciach a Vrakuni

6.8.2021
0

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Pre časté dopravné komplikácie v týchto mestských častiach a zvýšený záujem cestujúcich Dopravný podnik Bratislava (DPB) od 1.9.2021 upravuje trasy a cestovné poriadky liniek 65, 78, 79 a 87.

Spojenie Ružinova s Vrakuňou a Podunajskými Biskupicami po novom zabezpečí zmenená linka 78. Cez pracovné dni bude premávať po súčasnej trase (Stanica Podunajské Biskupice – Vrakuňa – Ružinov – Nové SND), posilnená vloženými spojmi v úseku: Stanica Podunajské Biskupice – Vrakuňa – Astronomická, vďaka čomu bude z Vrakune premávať častejšie (každých 5 minút v rannej, resp. každých 7 až 8 minút v odpoludňajšej špičke).

Zároveň DPB zavádza na tejto linke víkendovú prevádzku v úseku Stanica Podunajské
Biskupice – Vrakuňa – Astronomická, kde jej spoje budú nadväzovať na električky smerom
do centra.

Aby časté dopravné kolóny natoľkoneovplyvňovali prevádzku hromadnej dopravy, DPB upravuje aj trasy liniek 79 a 87. Linka 87 bude od septembra premávať z Ovsišťa po zastávku „Toryská“ a odtiaľ na novú konečnú zastávku „Bodvianska“ na Železničnej ulici vo Vrakuni. Linka 79, ktorá pri intervale 60 minút náhodne meškala aj viac ako 30 minút a jazdila tak úplne mimo cestovného poriadku, bude premávať v úseku Stanica Podunajské Biskupice – Lieskovec – Topoľové.

Obsluhu Podunajskej ulice namiesto linky 79 zabezpečia regionálne autobusy liniek 720, 730 a 740, ktoré zastavujú na nových zastávkach, ponúkajú priame spojenie s Mlynskými nivami a platia v nich cestovné lístky IDS BK rovnako, ako v MHD. Obsluhu ostatnýchskrátených úsekov liniek 79 a 87 prevezme posilnená linka 78.

DPB reaguje aj na zvyšujúci sa záujem cestujúcich o linku 65, ktorá spája Dolné hony s Avion Shopping Parkom, Zlatými pieskami, Vajnormi a Račou. Počas pracovných dní preto posilňuje intervaly, vďaka čomu bude napríklad v rannej špičke jazdiť každých 10 minút.

Počet spojov sa vo vybraných častiach dňa zvýši na dvojnásobok.

Taktiež budú upravené aj cestovné poriadky liniek 67 a 70, aby boli skoordinované s ostatnými linkami a lepšie na ne nadväzovali.

Linka 70, ktorá doteraz jazdila raz za dvadsať minút, dostane zlepšený, pätnásť minútový interval.

„Vyše štyridsaťtisíc obyvateľov tejto časti Bratislavy nevyhnutne potrebuje rýchle a spoľahlivé spojenie s centrom. Pre zlepšenie dopravnej obsluhy je nevyhnutné pravidelne vyhodnocovať dáta o počte prepravených cestujúcich a dopravných komplikáciách, ktoré získavame priamo z premávky. Na základe nich následne prispôsobujeme cestovné poriadky. Do budúcna plánujeme nasadiť na linku 201, ktorá spája Vrakuňu s Hlavnou stanicou, nové trojčlánkové megatrolejbusy. Tie budú vďaka svojej mimoriadne štedrej kapacite suplovať električkovú dopravu do vybudovania predpokladanej novej trate,“ uzavrel šéf DPB Martin Rybanský. 

(ts, mns) 

Páčil sa vám článok?