Vrakunčania chcú vlastnú políciu, aby riešila problémový Pentagon

30.9.2020

Zdroj: Čitateľka Alena

Páčil sa vám článok?

Je mestská aj štátna polícia bezradná? S takýmto pocitom odchádzali mnohí Vrakunčania zo včerajšieho stretnutia, ktorého témou bola kriminalita a bezpečnosť v ich mestskej časti. Chcú vlastných policajtov, ktorí dohliadnu na poriadok.

Okrúhly stôl, na ktorom sa okrem odborníkov zúčastnili obyvatelia Vrakune, zorganizoval starosta mestskej časti Martin Kuruc. Okresný riaditeľ Policajného zboru Bratislava II plk. Pažický začal so štatistikou o najnižšom nápade trestnej činnosti a druhej najväčšej miere objasnenosti trestnej činnosti vo Vrakuni v rámci Bratislavského kraja. Čísla však ani trochu nenadchli ľudí z okolia problémovej bytovky Pentagon na Stavbárskej ulici.

Z pohľadu polície drogová trestná činnosť v lokalite klesá: kým v roku 2018 zachytili 23 prípadov, o rok neskôr to bolo 18 prípadov... Vrakunčania však vidia problém inak. Vnímajú najmä to, že díleri ich obťažujú aj za bieleho dňa, že sa celé noci pre vykrikovanie narkomanov nevyspia, že v okolí je špina a smrad, striekačky sú rozhádzané na trávnikoch aj na ihrisku a ich deti sú už ráno pred odchodom do školy svedkami toho, ako si narkomani pichajú drogu do žily. Pani z bytovky, odkiaľ denne vidí narkomanov, sa dokonca ponúkla, že takéto situácie odfotí z okna a fotky poskytne polícii ako dôkaz.

Zdroj: (ac)

​Diskusiu odborníkov s občanmi o kriminalite zorganizoval starosta Vrakune Martin Kuruc.

Problém je, že nie vždy ide o trestný čin a vtedy je polícia bezmocná. „Ak si narkoman drogu už aplikoval, teda ju nemá pri sebe, polícia s tým nič nespraví, takýto človek patrí do rúk zdravotníkom. Akurát ho môžeme vypočuť, odkiaľ ju vzal,“ vysvetlil okresný riaditeľ Policajného zboru Bratislava II. Polícia nemôže konať ani v prípade, že drogu u narkomana  síce nájde, ale zaistené množstvo nepredstavuje minimálnu dávku, aby mohla konštatovať, že bol spáchaný trestný čin.

Navyše, drogy, ktoré sa v Pentagone predávajú, sú podľa policajtov podvod: „Niekto týchto konzumentov klame, predáva im placebo, výživové doplnky, omietku zo steny, do ktorej niečo primiešal...“ Potvrdila to aj Lenka Poláková, domovníčka Pentagonu, kde žije už 19 rokov. „Predtým si pichali drogu dva-trikrát za deň, teraz ju potrebujú raz až dvakrát do hodiny,“ hovorí o svojej skúsenosti.

Zdroj: Magistrát

Stanica mestskej polície so sídlom v obytnom karavane sa vraj neosvedčila.

Muži zákona na spomínanom stretnutí vysvetľovali aj to, prečo nemôžu urobiť domovú prehliadku hneď po tom, ako im občan zavolá s podozrením, že sa v konkrétnom byte predávajú drogy. Na takéto konanie sú potrebné dôkazy, treba mať vypočutých svedkov, ktorí to potvrdia, tiež konzumentov, ktorí v danom byte drogy kupujú... Až po získaní relevantných dôkazov môže dať polícia podnet prokurátorovi a ten následne požiadať sudcu, aby dal príkaz na domovú prehliadku.

Za vážny nedostatok pokladajú obyvatelia chýbajúcu stanicu mestskej polície v ich blízkosti, vo Vrakuni alebo v susedných Podunajských Biskupiciach. Hliadke, ktorá dnes vyráža z Ružinova, trvá v dopravnej špičke aj hodinu, kým sa k nim dostane. Navyše, mestských policajtov je málo, takže sa môže stať, že Vrakuňa ich síce potrebuje, ale v danej chvíli sú na výjazde v rámci Ružinova. Preto je podľa mnohých Vrakunčanov východiskom zriadenie obecnej polície, ktorú by si vedeli zaplatiť – tá by dokázala riešiť podnety od ľudí oveľa efektívnejšie.

FOTO: Vrakunská samospráva nechala vyčistiť priestranstvo pred Pentagonom - ako dlho tam poriadok vydrží?

Minimálne raz do mesiaca sa koná v okolí neslávne známej vrakunskej bytovke Pentagon veľké upratovanie, ktoré zabezpečuje mestská časť Vrakuňa a ich podnik verejno-prospešných služieb. Pred niekoľkými dňami sa uskutočnilo veľké čistenie priestorov pod terasou zapratané predmetmi, ktoré sem navláčili ľudia bez domova. Neporiadku bolo za dva kontajnery, ale starosta dúfa, že teraz tam bude aspoň na chvíľu čisto...

Obyvateľka Pentagonu Lenka Poláková je pritom presvedčená, že ak sa majú veci pohnúť dopredu, potrebné sú systémové riešenia, ktoré policajtom rozviažu ruky. „Zmeniť napríklad legislatívu tak, aby aj užívanie drog bolo trestným činom a polícia mohla proti užívateľom akýmkoľvek spôsobom zasiahnuť. Poďme konečne urobiť niečo v záujme ochrany nás slušných ľudí, aby sme mohli žiť normálny život, aby sme sa v noci vyspali, chodili do práce oddýchnutí a vychovávali naše deti v slušnom prostredí,“ zdôraznila.

(ac)

Páčil sa vám článok?