Obnova legendárnych kúpeľov Grössling má ďalšie meškanie, zvýši sa aj cena

7.12.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Termín sa posúva. Gábor Bindics z Metropolitného inštitútu Bratislavy, ktorý projektovo koordinuje obnovu kúpeľov Grössling, nám ešte v lete potvrdil dvojmesačné meškanie projektových prác. Hoci sa snažili sklz dobehnúť, napokon je meškanie ešte väčšie, a vyššia je tiež suma predpokladaných výdavkov.

„Pri podpise zmluvy s talianskymi architektmi sme nastavili harmonogram, ktorý predpokladal dokončenie projektových prác v novembri 2023. Teraz máme aktuálny harmonogram, kde sme nazbierali dva mesiace meškania, čo považujeme zatiaľ za primerané, aj keď sa snažíme ešte niektoré týždne dobehnúť,“ uviedol Gábor Bindics pre Bratislavské noviny začiatkom júla tohto roka. Zároveň však pripustil, že harmonogram môže časovo výrazne ovplyvniť povoľovací proces a námietky od dotknutých osôb. To sa napokon stalo.

Kým v lete narátali dvojmesačné meškanie, termín sa pre námietky susedov predĺžil o ďalšie mesiace. „Aktuálny harmonogram začatia prác, a tým pádom aj ich ukončenia, sa v súvislosti s povoľovacím procesom posunul oproti pôvodnému harmonogramu dohromady o štyri mesiace. Ukončenie prác predpokladáme koncom roka 2026 a otváranie obnovených kúpeľov v prvej polovici roka 2027,“ upresnil Gábor Bindics, ktorý sa vyjadril aj k odhadovanému zvýšeniu výdavkov na rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Zdroj: MIB/OPPS architettura

​Plavecká časť na vizualizácii

Keď koncom leta uzatvárali projekt na stavebné povolenie, pri upresňovaní rozpočtu konštatovali, že oproti pôvodnému rozpočtu stavebné materiály zdraželi za posledné tri roky o približne 35 percent. „Je to vlastne také isté zdraženie, aké ukazujú aj stavebné štatistiky. Zatiaľ sme tento rozpočet zadávali pre takzvaný cost management na optimalizáciu, finálnu sumu budeme mať tým pádom niekedy začiatkom budúceho roka. Napriek optimalizácii nákladov, na ktorej aktuálne pracujeme, predpokladáme investičné výdavky na budovu na úrovni 20 miliónov eur,“ doplnil.

Zdroj: Jakub Čaprnka

​Búracie práce sú už ukončené.

Ikonická budova kúpeľov Grössling z roku 1895 je jednou z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy. S prvou fázou obnovy Grösslingu sa začalo ešte v roku 2019, a to tvorbou zadania pre medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorú vyhralo talianske štúdio z Florencie OPPS Architettura. Podľa pôvodných plánov sa malo začať s rekonštrukciou objektu na jar 2022 s tým, že prvá kúpeľná časť by mohla byť otvorená už v roku 2024.

(ac)

FOTO Pozrite sa dnu: V historickom Grösslingu sa vo veľkom búra, až potom sa začne s obnovou

Keď sa dnes prejdete okolo niekdajších legendárnych kúpeľov Grössling, aj zvonka uvidíte prvé signály, že sa už niečo deje. Z dvora na Kúpeľnej ulici zmizli nadbytočné stavby z čias socíka a pri pohľade nahor môžete obdivovať nedávno zrekonštruovaný historický komín. Búrať sa bude i ďalšie mesiace, až potom sa môže začať s komplexnou rekonštrukciou. Čo všetko musí preč?

Páčil sa vám článok?