Vedeli ste? Na streche Starej tržnice vznikla záhrada, prvé skúsenosti z pestovania prekvapujú

29.11.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Ešte som nezažil oberať paradajky v novembri, ale stále nám dozrievajú. Tieto malé sú sladučké, ochutnajte,“ ponúka nás Marián Mazag z vlastnej úrody na streche Starej tržnice. Ale nielen to prekvapuje.

Komunitná záhrada na plochej streche tržnice funguje zatiaľ na skúšku, zemina je v plastových a textilných kvetináčoch, s klasickými vyvýšenými záhonmi sa ráta až po plánovanej rekonštrukcii strechy. Ale úroda je prekvapujúco bohatá. „To, čo vidíte, voláme experimentálna fáza zelenej strechy. Skúmame, ako sa rastlinám darí, zbierame skúsenosti z pestovania, keďže sú tu špecifické klimatické podmienky, napríklad v lete je extrémne horúco. Na rozdiel od iných záhradkárov začíname sadiť už vo februári, pričom viaceré rastliny majú dve sezóny. Teraz nám rastú najmä rôzne jesenné šaláty, ale napríklad i reďkovky, a to isté máme na jar,“ vysvetľuje Marián Mazag z Aliancie Stará tržnica.

Zdroj: Marián Dekan

​Marián Mazag: „Fascinuje ma, koľko toho vieme vypestovať na malom kúsku zeme.“

Spolu s kolegom Marekom sa starajú o záhony v prednej časti záhrady, kde pestujú všetko možné, od spomínaných paradajok, paprík, šalátov cez jahody či cukety až po bataty a rôzne hlúboviny, vidíme i baklažán, fenikel... Tento rok sa vraj darilo aj figovníkom, boli úplne obsypané plodmi. Ich záhony zároveň slúžia ako ukážka, keď zorganizujú exkurziu alebo workshop na „zelenú“ tému. Spolu so združením Škola permakultúry pripravovali i celodenný program pre verejnosť Permakultúra na streche, a to každý mesiac.

„Pri tejto téme sme ľuďom vysvetľovali, že náš model viete veľmi jednoducho aplikovať na akejkoľvek plochej streche či na balkóne, ale napríklad aj vo vnútrobloku. Netreba rozsekávať betón, ak chcete zeleň, stačia mobilné kvetináče,“ približuje Marián a pridáva tip: kvetináč za 30 či 40 eur plnohodnotne nahradí plastová nádoba na maltu za 7 eur, stačí do nej navŕtať diery na drenážovanie a za rovnaký peniaz máte päť nádob namiesto jednej.

Zdroj: Marián Dekan

​Zemina je zatiaľ v plastových a textilných kvetináčoch, vyvýšené záhony prídu až po rekonštrukcii strechy.

Svoje záhony v komunitnej záhrade na streche tržnice majú okrem Mariána s Marekom asi desiati ďalší pestovatelia, väčšinou sú zo Starého Mesta, ale svoje hriadky tu má i pani z Vrakune. V budúcom roku možno ešte pribudnú niekoľkí záujemcovia, v zadnej časti strechy je totiž stále nevyužitý priestor a podľa statika, ktorý nastavil váhové limity, môžu zopár kvetináčov pridať.   

„Fascinuje ma, koľko toho dokážeme vypestovať na malom kúsku zeme,“ pokračuje Marián. „Ale zároveň vidím, že Marek, ktorý je väčším pestovateľom ako ja, využíva čas mimoriadne efektívne. Akonáhle nejaká plodina končí, hneď ide zo zeme von a nahradia ju sadeničky, ktoré si vopred nachystal. Pointa je v dobrom plánovaní.“

Zdroj: Marián Dekan

​Paradajky dozrievali na streche ešte aj v novembri. Ich chuť sa s tými zo supermarketu nedá porovnať.

Na začiatku sezóny mali v záhone napríklad šalát s reďkovkami, potom ich vystriedal hrášok, nasledovali paradajky, cukety, koncom augusta stihli ďalšiu várku reďkoviek a teraz tam presadili zimné kapustoviny. „Čiže skladba sa v jednom roku zmenila až päťkrát. Okrem toho,  v každom kvetináči máme dve, tri, niekedy aj štyri rôzne plodiny, ktoré pekne spolupracujú.“

Príroda prekvapila aj inak – v lete na zelenej streche lietalo množstvo rôzneho hmyzu, včely, osy či osičky, ale objavili sa i húsenice, ktoré sa pustili do kapusty, dokonca slimáky a lúčne koníky. „Na to, že sme v centre mesta, to bolo naozaj nečakané,“ spomenie Marián.

Zdroj: Marián Dekan

​Komunitná záhrada je na plochej streche budovy vľavo.

Malá mestská farma na streche Starej tržnice, kde nechýba prívod vody, náradie ani kompost z vlastnej kompostárne, už druhú sezónu prináša radosť nadšencom záhradníčenia, Marián však zároveň pripomína iný dôležitý význam: zelená strecha je akoby prírodnou klimatizáciou, ochladzuje budovu zvonka i zvnútra, filtruje prach, predlžuje tiež životnosť tepelnej izolácie... Tých benefitov je veľa. Po rekonštrukcii celej plochy by podľa prepočtu odborníkov mala zadržať až 30-tisíc litrov vody. „To je približne osem minút najsilnejšej prietrže, počas ktorej by ani kvapka vody neodišla do kanalizácie, všetko by tu zostalo. V dnešných časoch prívalových dažďov a pravidelne vytopených kanalizácií je to tiež veľmi silný efekt,“ uzatvára.

Zdroj: Marián Dekan

​Nechýba prívod vody, náradie ani kompost z vlastnej kompostárne.

• Viac ako zelená strecha

Komunitná záhrada, ktorá funguje na streche Starej tržnice vďaka podpore Slovenskej sporiteľne, vznikla na jar 2022 s cieľom posilniť funkciu budovy ako mestského centra. Namiesto pasívnej zelenej strechy tu nájdete priestor, ktorý spája pestovateľov, nadšencov i dobrovoľníkov. Pravidelne sa stretávajú, vymieňajú si svoje skúsenosti z pestovania vlastnej úrody, strecha žije.

(ac)

Páčil sa vám článok?