VIDEO: Na kanalizačné zberače používa Bratislavská vodárenská spoločnosť špeciálny dron

29.11.2023
0
Kanalizácia na Ostredkoch

Zdroj: Maroš Mačuha, bratislavský aktivista

Páčil sa vám článok?

Tento dron jediný svojho druhu a vďaka nemu bude kontrola vodárenskej infraštruktúry v Bratislave rýchlejšia a následná údržba efektívnejšia. BVS tak môže lepšie plánovať potrebné opravy, čistenie a údržbu kanalizačnej siete. Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti.

Zjednodušene, dron dokáže rýchlo zmonitorovať veľké úseky, pracovníci sú následne efektívnejšie nasadení tam, kde ich naozaj treba. Vďaka pravidelnému monitoringu dronom je možné včas detekovať miesto, na ktorom je potrebné vykonať údržbu, a tak čo raz viac predchádzať vážnejším, havarijným situáciám.

Monitoring špeciálnym dronom prebieha v zberačoch s priemerom od 1,8 do 4,2 m. Nejde však len o vizuálnu inšpekciu – z videozáznamu sa zisťujú chyby a nedostatky na potrubí, nenájdené šachty pod povrchom, ako aj zanesenosť spodnej časti potrubia a šácht. Laserový skener na drone umožňuje vyhodnotiť objem nánosu v jednotlivých potrubiach a tak zistiť, koľko materiálu (napríklad štrku, piesku, sedimentov či stavebného odpadu) je potrebné vyťažiť. Z monitoringu sa naviac získava aj 3D model konkrétneho potrubia.

Výsledky z monitoringu sú zároveň dôležité pri plánovaní rekonštrukcie potrubí, napájaní nových lokalít do existujúceho potrubia alebo modelovaní hydraulického modelu splaškovej kanalizácie.

BVS je zároveň prvou vodárenskou spoločnosťou na Slovensku, ktorá na monitoring kanalizačných zberačov využíva dron. Zmonitorovaných je aktuálne 16 km a v pláne je ďalších 40–50 km.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?