Ochutnávkou tohtoročného bienále bude výstava na Hviezdoslavovom námestí

26.8.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislava ožíva každý druhý rok v jeseni ilustráciami detských kníh a priťahuje svojich fanúšikov z celého sveta. Septembrovú prechádzku po centre Bratislavy vám čoskoto spríjemnia vybrané diela ilustrátorov z pripravovaného BIB 2023.

V parku na Hviezdoslavovom námestí si môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy pozrieť nezvyčajnú inštaláciu „pod holým nebom“ s názvom Čo nás spája, ktorá potrvá od 3. 9. do 5. 11. 2023. Výstava je zároveň pozvánkou a „ochutnávkou“ tohto jedinečného medzinárodného podujatia.

Ako nás informovala PR manažérka BIB  Natália Cehláriková, tento rok doručili autori do BIBIANY tisícky ilustrácií z 36 krajín celého sveta. Napriek tomu, že všetkých ilustrátorov delia obrovské vzdialenosti cez mnohé kontinenty, vo svete príbehov sú mnohí výnimočne prepojení. A tak sa na BIB 2023 stretnú slávne bohyne z Írska a Indie, rozprávkové bytosti z Argentíny a Švédska na tajnej polnočnej oslave v lese, či dievčatká z Chorvátska a Belgicka posielajúce papierové správy po mori. S autormi zo Slovenska a Slovinska navštívite štíhle katedrály, zadívate sa na symfóniu hôr zrkadliacich sa v rieke vytvorenú v Holandsku a Japonsku a zistíte, kto sa ukrýva v našich vlastných tieňoch ako hrdinovia z Rakúska či Španielska. BIBIANA pozýva na BIB 2023 touto špeciálnou výstavou 52 svetových ilustrátorov zostavených do neobvyklých dvojíc, ktorí budú v tomto roku súťažiť o prestížne ocenenie Grand Prix BIB, Zlaté jablká či plakety. Kurátorkou výstavy je ilustrátorka Hana Križanová, vedúca sekretariátu BIB.

Tohtoročné BIB sa uskutoční v dňoch 4. októbra až 3. decembra 2023 a zaplní ilustráciami bratislavské Staré Mesto. Súťažná časť sa uskutoční v priestoroch BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti. Na Západnej terase Bratislavského hradu bude inštalovaná výstava prác držiteliek 3 neštatutárnych cien BIB 2021 s názvom TRI (Jana Kiselová-Siteková – Cena Poštovej banky, Zuzana Bočkayová Bruncková – Cena primátora, Fabienne Delacroix, Francúzsko – Cena detskej poroty). Dvorana a výstavná sála Ministerstva kultúry SR predstaví držiteľku Grand Prix BIB 2021 Elenu Odriozolu a víťazky cien H. Ch. Andersena za rok 2022 – Suzy Lee za ilustrácie a Marie-Aude Murail za literatúru. V Galérii mesta Bratislavy budú vystavení držitelia Ceny detskej poroty a zároveň tu budú prebiehať sprievodné programy.

29. ročník BIB je venovaný významnému slovenskému ilustrátorovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý stál pri vzniku BIB, vytvoril jeho nadčasové ikonické logo a bol aj ako súťažiaci niekoľkonásobne ocenený medzinárodnou porotou. Výber z jeho detskej ilustračnej knižnej tvorby bude prezentovaný na samostatnej výstave v Univerzitnej knižnici.
Súčasťou BIB 2023 bude Workshop Albína Brunovského pre mladých ilustrátorov v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave, ktorý bude viesť Ľuboslav Paľo a medzinárodné sympózium s účasťou mnohých zaujímavých zahraničných hostí na tému Rozprávkové knihy (národná identita ilustrácie a jej komunikácia v medzinárodnom kontexte).
BIB 2023 sa uskutoční pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla. Hlavným organizátorom je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v spolupráci s UNESCO a Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?