Pastva pre oči! Centrum Bratislavy obsadili veterány

5.6.2023

Zdroj: FB Staré Mesto - Srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

500 kilometrov slovenských. Výnimočné a nezameniteľné dizajny, mechanická jednoduchosť a šarm veteránov. Milovníčky a milovníci nostalgických vozidiel si cez víkend prišli na svoje tradične aj v centre Bratislavy.

Legendárne rýchlostné preteky 500 km Slovenských sa jazdili v rokoch 1937 a 1938 na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Aby jazdci naozaj odjazdili 500 kilometrov, absolvovali účastníci tento okruh celkovo päťkrát.

Po prvý raz pretek odštartoval 20. júna 1937 za mimoriadne zlého počasia. Na mokrej a ťažko zjazdnej trati došlo k niekoľkým nehodám a pádom v zákrutách na Pezinskej babe, no už o rok boli pretekári opäť na štarte pripravení zabojovať o prvenstvo. Preteky sa na niekoľko ročníkov stali súčasťou 1000 míľ československých, no neskôr sa opäť obnovili ako samostatné podujatie.

​37. ročník odštartoval celkovo 100 automobilov a špeciálny závod bol venovaný aj deťom - 100m bratislavských, preteky šlapacích autíčiek. Malých súťažiacich povzbudzovali rodičia ako aj návštevníci. Preteky škôlkarov zo Starého Mesta, ktorí sa musia do cieľa dostať čo najrýchlejšie, a to pomocou behu v šliapacích autíčkach limitovaných edícií stoja zato!

Vyskúšali sme: V školskom salóne vás za pár eur ostrihajú aj prváci. A aký je výsledok?

Kolega Matúš hovorí, risknem to, prinajhoršom ma ostrihajú dohola, nič horšie sa stať nemôže... Napokon sa ukázalo, že takéto úvahy boli zbytočné. Prvák Kristián, ktorý sa učí za barbiera, odviedol v Školskom kaderníckom salóne v bratislavskom Ružinove skvelú prácu, pravdaže, pod dohľadom majsterky. Pozrite si foto nižšie, akým procesom prešiel "model" z našej redakcie.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?