Vyskúšali sme: V školskom salóne vás za pár eur ostrihajú aj prváci. A aký je výsledok?

5.6.2023
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Kolega Matúš hovorí, risknem to, prinajhoršom ma ostrihajú dohola, nič horšie sa stať nemôže... Napokon sa ukázalo, že takéto úvahy boli zbytočné. Prvák Kristián, ktorý sa učí za barbiera, odviedol v Školskom kaderníckom salóne v bratislavskom Ružinove skvelú prácu, pravdaže, pod dohľadom majsterky. Pozrite si foto nižšie, akým procesom prešiel "model" z našej redakcie.

Praktické vyučovanie, kde si žiaci osvojujú potrebné zručnosti, je v SOŠ kaderníctva a vizážistiky na Svätoplukovej ulici dôležité a má rôzne formy. Okrem práce v školskom salóne, ktorý ponúka služby aj verejnosti, praxujú v rámci duálneho vzdelávania priamo v prevádzkach, zúčastňujú sa na výmenných stážach a na rôznych súťažiach doma i v zahraničí (v škole uvidíte niekoľko vitrín s oceneniami)... Pravidelne sa tiež starajú o starkých v domovoch sociálnych služieb v Bratislavskom kraji, na nedávnom podujatí Míľa pre mamu zase česali a líčili deti a podobných podujatí absolvujú naozaj veľa.

„Takto získavajú cenné skúsenosti, a zároveň si pozdvihnú sebavedomie, keď zažijú úspech. Naši žiaci sa napríklad umiestnili na prvom mieste na súťažiach v Dubaji či Abú Dabí a z veľtrhu Interbeauty priniesli šesť medailí,“ hovorí riaditeľka školy Emília Motyčková.

Žiakov zároveň vedú k tomu, aby sa naučili prezentovať svoju tvorbu. „Hovoríme im, aby si fotili svoje práce, vytvárali vlastné portfólio, nech majú niečo v rukách, keď skončia školu. Vďaka súťažiam si už teraz postupne robia dobré meno,“ dodáva majsterka odborného výcviku pre parochniarov a maskérov Monika Rabčanová, ktorá je zároveň vedúca predmetovej komisie pre trojročné odbory kaderník, barbier, manikér - pedikér, umelecký parochniar a maskér.

Zdroj: Matúš Husár

Žiaci získavajú ocenenia na mnohých súťažiach doma i v zahraničí. 

Kadernícky salón, kam môžete prísť aj rovno „z ulice“, je na prízemí školskej budovy. V kreslách vidíme troch zákazníkov, ktorých sa ujali dievčatá štvorročného študijného odboru kaderník-vizážista. Dohliada na ne majsterka Mária Furuglášová, občas niečo poradí, občas niečo opraví, dáva pozor na chyby. „V salóne robíme všetko, čo robia bežné kaderníctva, od strihania vlasov cez farbenie či melírovanie, vodovú a fúkanú onduláciu až po žehlenie a krepovanie,“ vymenúva majsterka, ktorá za kvalitu ručí. Každého zákazníka pred odchodom skontroluje a ak treba, účes doupravuje, alebo navedie žiaka, akým spôsobom to má urobiť. Za strih zaplatí len pár eur.

Zdroj: Matúš Husár

Šikovné žiačky vám urobia aj manikúru a pedikúru, treba sa však objednať vopred.

Pozrite sa, ako dopadol náš kolega Matúš v rukách prváka Kristiána, ktorý sa učí za barbiera.

Barbierov – žiakov prvého ročníka nájdeme v školskej dielni na poschodí. Keďže „model“ z našej redakcie nemá veľmi predstavu, čo s odrastenými vlasmi, nechá si poradiť. Kristián konzultuje strih so svojou majsterkou Patríciou Suchánkovou. Na účese sa zhodnú rýchlo, o niečo dlhšie trvá premyslieť postup. Majsterka žiakovi rukou naznačí, pokiaľ vlasy zboku vystrihať úplne nakrátko a  že vrch hlavy zostane v pôvodnej dĺžke... A medzitým odbieha kontrolovať, čo sa deje v iných kreslách. Oči má všade, aby vedela žiakov včas usmerniť, prípadne, ak treba, strih poopraviť.

Zdroj: ac

Prvý krok, keď Kristián „vystrihne“ pás vlasov najskôr na ľavej strane, môže laického pozorovateľa dosť zneistiť, aj my čakáme, čo bude nasledovať.

Zdroj: ac

Podobné prekvapenie zažijeme o chvíľu: Matúš má spodnú časť vlasov vystrihanú na nulku, no nevidíme súvislý prechod. Takto to zostane?

Zdroj: ac

​Prekvapenie do tretice: Keď Kristián vystrihá vzadu „špic“,  už sa len spoliehame na to, že vie, čo robí. Napokon, majsterka Patrícia má všetko pod dohľadom.  

Zdroj: ac

​Blížime sa do finále a konštatujeme, že účes začína vyzerať dobre, za niečo vyše hodinky Matúš omladol o pár rokov. Patrícia však vidí maličký detail, ktorý treba dotiahnuť.

Zdroj: ac

​Ešte upraviť bradu a Matúš smeruje k umývadlu. Umyté vlasy mu Kristián vyfénuje, nagéluje, nalakuje a hotovo. Celý proces trval o niečo dlhšie ako u profíka, ale náš model je spokojný a Kristián má ďalšiu potrebnú skúsenosť.

• S čím musíte v salóne rátať

Ak sa dáte ostrihať úplným začiatočníkom ako Matúš, rátajte s tým, že v kresle si posedíte viac ako hodinu, možno aj dve. Termín si radšej dohodnite vopred, záujem o služby školy je v posledných dňoch vysoký. Do Školského kaderníckeho salónu však môžete prísť aj bez objednania, obslúžia vás podľa poradia. Cenník aj ďalšie informácie nájdete na www.beautycare-study.sk. Ceny sú viac ako prijateľné, dámsky a pánsky strih (umývanie a strihanie vlasov) vás vyjde od 4 do 12 eur.

• V škole bolo kedysi textilné učilište

Za zástenou v školskom kaderníckom salóne, ktorá slúži na oddych (počas praxe sú decká v salóne celý deň až do večera) zahliadneme jediného chlapca v tomto ročníku, učí sa za vizážistu. „Máme 430 žiakov, medzi ktorými je len 38 chlapcov, a to najmä v odbore barbier. Tam zase len výnimočne stretnete dievčatá,“ upresňuje riaditeľka školy Emília Motyčková. Niekoľkí chlapci sú takisto v odboroch manikúra, pedikúra, kozmetika, ale škola, ktorá má žiakov z celého Slovenska, je „dievčenská“. „Vždy to tak bolo,“ pripomína minulosť, keď v týchto priestoroch sídlilo textilné učilište. Skončilo v roku 1995 po zrušení pradiarne, vtedy sa preorientovali na služby, pričom začínali s odborom kaderník. Postupne pribudol odbor kozmetiky a vizážistiky, neskôr barbier a naposledy parochniar, tento odbor sa v škole učí štvrtý rok.

„Máme mladý kolektív učiteľov, majstrov i vychovávateľov, ktorí radi skúšajú novinky, majú záujem posúvať vzdelávanie dopredu. Nároky spoločnosti sa zvyšujú, keby sme služby nerozširovali a nevzdelávali by sme sa aj my pedagógovia, stagnovali by sme,“ konštatuje riaditeľka Emília Motyčková, ktorá sama kedysi pracovala v pradiarni, neskôr sa rekvalifikovala v odbore kaderník a kozmetik, absolvovala aj ďalšie odborné vzdelávanie, ktoré napokon zavŕšila vysokoškolským diplomom s titulom Magister.

(ac)

Páčil sa vám článok?