Poznáte toto unikátne múzeum bratislavskej histórie? Navštívili ho už tisícky fanúšikov

19.5.2023

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Možno ste aj vy niekedy klikli na webstránku Bratislava a jej Premeny, prípadne rovnomennú skupinu na sociálnej sieti, kde môžete porovnávať minulosť a súčasnosť nášho hlavného mesta. Toto jedinečné virtuálne múzeum s tisíckami cenných fotografií (vrátane našej úvodnej foto - budovy "U dvoch levov" na Špitálskej ulici) oslávilo pred pár dňami šesť rokov. Jeho tvorcovia pripravili pri tejto príležitostí pre fanúšikov niekoľko prekvapení.

Stránku Bratislava a jej Premeny vytvoril v roku 2017 fanúšik bratislavskej histórie Ľubomír Deák, ktorý ju spravuje spolu s ďalšími nadšencami - Mariom Vargom, Ivetou Deákovou, Viktorom Ozábalom a Milanom Pavlovičom. „Začali sme sa venovať výrobe tzv. porovnávačiek, pretože sme chceli vidieť, kde presne boli domy, ulice starej Bratislavy a dovtedy to nikto pred nami nerobil. Prvé historické fotografie boli zo súkromných zbierok, aj z archívu mesta Bratislavy, portfólia známeho bratislavského fotografa Antona Šmotláka, prípadne sme ich získali prostredníctvom projektu PamMap.sk,“ opísal začiatky pre Bratislavské noviny Ľubomír Deák.

Návratov do minulosti pripravil odvtedy pre Bratislavčanov veľa, najnovšie v podobe skvelých knižiek Premeny Bratislavy a Most SNP a na ne nadväzujúcich filmových predstavení. V stredu 17. mája pozval všetkých fanúšikov histórie nášho mesta do Kina Film Europe v Pistoriho paláci v bratislavskom Starom Meste. Pozreli si film o Moste SNP, v ktorom si fotograf Ľubomír Deák pomyselne podal ruky s Jurajom Bončom, autorom vzácnych dobových záberov z čias výstavby mosta. Tým sa však program nekončil.

Zdroj: Iveta Deáková

​Na fanúšikov histórie Bratislavy čakal pestrý program.

Podujatie bolo zároveň oslavou šiesteho výročia stránky Bratislava a jej Premeny, ktorá v tento deň dosiahla už viac ako 36-tisíc sledovateľov. „Oslava bola príjemná, naši fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru. Akciu uviedol a moderoval vždy skvelý moderátor Richard Vrablec. Púšťali sme krátke filmy, ukážky z kníh Premeny Bratislavy a Most SNP, nechýbali ani diskusie s vydavateľom,“ priblížil Ľubomír Deák.

Veľkým prekvapením v kine bola účasť Antona Šmotláka ml., syna legendárneho bratislavského fotografa Antona Šmotláka, prezývaného „dobrotivý paparazzo“. „Perfektná akcia, ďakujem, Ľ. Deák, za pozvanie a krásny vtipný program. Po dvoch rokoch som bol zo zdravotných dôvodov v spoločnosti, v bolestiach, ale stálo to zato. Gratulujem,“ napísal neskôr na FB Bratislava a jej Premeny Anton Šmotlák ml.

Zdroj: Iveta Deáková

Autor knihy Ľubomír Deák, fotograf Anton Šmotlák ml., moderátor Richard Vrablec (zľava)

Podujatie si nedal ujsť ani Karlovešťan a aktívny lokálpatriot Matúš Šrámek, ktorý vďaka celoživotnej láske k histórii objavil prvú písomnú zmienku o Karlovej Vsi. Je autorom publikácie Taká bola Karlova Ves, v ktorej približuje históriu niekdajšej obce a každodenný život jej obyvateľov cez svoje spomienky.

„Celkom na záver sme pre našich fanúšikov pripravili prekvapenie - dražbu, v ktorej si istý pán vydražil tri krásne darčeky, knihy s podpismi autorov a tričko s motívom Most SNP,“ prezradil Ľubomír Deák. Teší sa, že sa mu spolu s kolegami darí zvyšovať záujem ľudí o históriu Bratislavy a prepájať jej súčasnosť s minulosťou.

(ac)

Páčil sa vám článok?