Inštalácia v Starej tržnici: Zažite digitálny mikrosvet živých obrazov a zvukov, ktoré reagujú na váš pohyb

4.7.2022
Inner life

Zdroj: Facebook/Stará tržnica

Páčil sa vám článok?

V Starej tržnici v centre mesta je od nedele 3.7. sprístupnená zážitková zvukovo-vizuálna inštalácia Inner life. Jej autorom je MAOTIK, francúzsky digitálny umelec Mathieu Le Sourd. Inštalácia je vytvorená špeciálne pre priestor tržnice a reaguje na pohyb, ktorý snímajú lasery.

V priestore Starej tržnice môžete vidieť unikátny digitálny mikrosvet živých obrazov a zvukov, ktoré reagujú na váš pohyb s stať sa súčasťou digitálneho diela Inner life od francúzskeho umelca Maotik. „Maotik patrí medzi kľúčových hráčov digitálneho umenia strednej generácie v rámci celosvetového kontextu. Je známy tvorbou multimediálnych enviromentov, ktoré častokrát pracujú s reálnymi vedeckými dátami či faktami, ktoré následne pretvára do vizuálnej poézie. Multisenzoriálne „real time data“ projekcie sú generované a neustále meniace sa vďaka prítomnosti a aktivizácii návštevníkov cez pohybové senzory, “ priblížila Zuzana Pacáková, kurátorka inštalácie.

Najnovšia interaktívna video inštalácia prestížneho francúzskeho digitálneho umelca spája prírodný mikrosvet a živé digitálne akvarelové obrazy jedinečnou formou reagujúcou na pohyb.

Zdroj: Facebook/Stará tržnica

Zdroj: Facebook/Stará tržnica

​Pohyb návštevníkov je snímaný lasermi, ktoré následne naživo generujú abstraktné vizuálne kompozície a zvuky. Parametrická vizuálna a zvuková inštalácia dokáže spracovať veľké množstvo pohybov a vytvára tak obrazy, ktoré sa už nikdy nezopakujú. Počas trvania inštalácie sa môžete tešiť aj na živé tanečné performance. 
Site-specific inštalácia vznikla v spolupráci s festivalom Biela noc, pod kuratelou Zuzany Pacákovej, partnermi výstavy sú Slovenská sporiteľňa, mesto Bratislava, BSK a BKIS.

Zdroj: Facebook/Stará tržnica

Inštaláciu bude prístupná do druhého septembra. Otváracie hodiny sú od 13:00 do 22:00, posledný vstup o 21:30
Vstupné sú 2 eurá, deti do 15 rokov s doprovodom majú vstup voľný.

Mathieu Le Sourd, známy ako Maotik, je francúzsky digitálny umelec pôsobiaci v Motrealy. Venuje sa prevažne tvorbe imerzívnych prostredí, interaktívnych inštalácií, digitálnych sôch a architektúry a audiovizuálnych performance, pohybujúc sa v priesečníku umenia vedy a technológie. Jeho práca bola prezentovaná na medzinárodných festivaloch a v kľúčových inštitúciách po celom svete. MAOTIK sa najviac zviditeľnil používaním počítačovo generovaných algoritmov, ktoré kreujú realitu posúvajúce prostredia a radikálne menia vnímanie priestoru. V stálej spolupráci s umelcami z iných disciplín - hudba, tanec, divadlo a architektúra, ale i s vedcami, hľadá vzťah umenia a technológie, skúma nové umelecké formy. Študoval produkciu digitálnych médií na London Institute, je magistrom digitálnych umení na Pompeu Fabra University v Barcelone a pracoval ako profesor so zameraním na interaktívny a generatívny dizajn, rozšírenú a virtuálnu realitu na CODE University v Berlíne.

(nc)

Páčil sa vám článok?