Vyrúbané stromy v parčíku pri Bernoláku nahradili nové. Aký je ďalší plán mesta?

10.2.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Značný rozruch vyvolal pred dvoma rokmi výrub náletových a suchých stromov v parčíku pri križovatke Radlinského a Legionárskej ulice v Starom Meste. Dnes tam už rastú nové stromy, ale lokalita zatiaľ ani zďaleka nepripomína miesto, kde by sme radi trávili čas.

Parčík, či skôr zelená plocha, ktorá sa nachádza neďaleko vysokoškolského internátu Bernolák, aktuálne slúži predovšetkým psičkárom. A ako sme sa presvedčili na vlastnej koži, mnohí z nich ignorujú povinnosť odpratať kôpky po svojom štvornohom miláčikovi, takže vstup na toto miesto je len na vlastné riziko. Pritom ide o atraktívnu lokalitu v správe bratislavského magistrátu, ktorá by mala slúžiť na stretávanie sa ľudí, posedenie, relax... Aké sú plány?

„Mesto sa v roku 2020 pustilo do spracovania projektovej dokumentácie na vybudovanie kompletnej kvalitnej parkovej úpravy s chodníkmi, lavičkami, osvetlením, plochami pre hru a oddych. Po získaní stavebného povolenia by mal vzniknúť kvalitný verejný priestor,“ ubezpečila hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Zdroj: Marián Dekan

​Zelenú plochu pri internáte Bernolák dnes využívajú najmä psičkári.

Takmer v susedstve, na Radlinského ulici vznikne ďalší parčík, ktorý už predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Obnovený priestor z dielne MAPA architekti má reagovať aj na klimatickú krízu. 

Zdroj: Vizualizácia

Návrh na obnovu priestoru na Radlinského ulici.

„Vybrané druhy rastlín sú celoročne zelené trvalky, ktoré dobre znášajú tienisté stanovištia a mestské prostredie. Ide prevažne o druhy voľne sa vyskytujúce v slovenských lesoch, nenáročné na starostlivosť. Dlažba bude kladená nasucho – čo zabezpečí presakovanie vody do zeme pod ňou. Návrh zároveň vníma aj priestor zastávky, ktorý sa zväčší,“ informuje MIB.

(ac)

Páčil sa vám článok?