Petržalka chráni zdravé stromy bezpečnostnými väzbami

21.12.2020
Pifflova 10

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka sa snaží chrániť zdravé stromy v areáloch svojich materských a základných škôl, na vybrané dreviny preventívne osadila dynamické bezpečnostné väzby.

Tie majú zabezpečovať nestabilné časti koruny stromov, čím sa predchádza možnému poškodeniu, odlomeniu, prípadne škodám na majetku alebo zdraví. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.

"Odborná starostlivosť o stromy je jednou z priorít petržalského oddelenia životného prostredia, preto sa snažíme zavádzať aj technické zabezpečenie korún stromov, ktorým môžeme predchádzať radikálnym rezom zdravých drevín alebo ich asanácii," približuje Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu.

Bezpečnostné väzby boli inštalované v opodstatnených prípadoch na 16 vybraných drevinách v areáloch viacerých materských a základných škôl. Ide o škôlky na Bohrovej, Röntgenovej, Pifflovej, Šustekovej, Lachovej, Ševčenkovej, Holíčskej, Lietavskej a Turnianskej ulici a Nobelovom námestí, ako aj v areáloch základných škôl na Budatínskej a Turnianskej ulici a Nobelovom námestí.

Bezpečnostné väzby by sa mali pravidelne kontrolovať, a to minimálne raz ročne, v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok aj častejšie. Kontrolu budú vizuálne zabezpečovať zamestnanci miestneho referátu zelene, cieľom bude aj vyhodnocovanie stavu istených drevín.

V budúcnosti plánuje mestská časť takéto bezpečnostné väzby osadiť aj na ďalších stromoch v areáloch škôl.

(TASR)

Páčil sa vám článok?