Čo vyriešili zatvorené terasy? Pri konzumácii "cez okienko" sú teraz ľudia často pri sebe oveľa bližšie

13.12.2020

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Hoci majitelia gastroprevádzok investovali do zariadenia terás, aby sme sa v nich v zime cítili čo najpríjemnejšie a nezmrzli, najnovšie im vyhláška Úradu verejného zdravotníctva umožňuje predávať len cez „okienko“. Ako si poradili? Podľa našej skúsenosti z centra Bratislavy je výsledok – pokiaľ ide o zníženie rizika nákazy – skôr opačný.

Posedieť si na terase kaviarne či reštaurácie máme zakázané od piatka 11. decembra. Hlavný hygienik Ján Mikas zdôvodnil toto rozhodnutie rastúcim počtom ľudí, ktorí sa nakazili novým koronavírusom, ako aj rastúcim počtom hospitalizovaných a tiež úmrtí na Covid. Nezabrali argumenty, že vonkajšie terasy gastroprevádzok nie sú o nič viac rizikové ako obchodné centrá či hypermarkety, ktoré v týchto dňoch doslova praskajú vo švíkoch.

Ako si gastroprevádzky poradili s aktuálnymi obmedzeniami? Zisťovali sme to v nedeľu popoludní, kedy býva v historickom centre Bratislavy oveľa viac ľudí, a porovnali so situáciou spred týždňa (6. decembra), keď boli terasy ešte povolené.

Vybrali sme sa najskôr po uliciach Adventného korza – ide o akciu, do ktorej sa zapojilo 13 staromestských podnikov. Ukázalo sa, že stopka pre terasy znamenala vo väčšine prípadov to, že spred reštaurácií či bistier zmizli stoličky, zostali len stoly. Takže máme menej pohodlia, varené víno, punč alebo lokšu si vychutnáme iba postojačky. Ale o tom, že by takéto riešenie bolo z epidemického hľadiska rozumnejšie, sa dá pochybovať. 

Turistický Prešporáčik s ponukou račianskeho vína, ktorý bol súčasťou Adventného korza, sa z Hviezdoslavovho námestia vytratil spolu s food truckmi. Zato ďalšia zastávka korza, kaviareň s bistrokuchyňou Five points na Panskej ulici, fungovala naplno – a bolo plno! Ľudia síce pri stole nesedeli, iba stáli, ale jeden vedľa druhého.

Zdroj: ac

​Kaviareň a bistro Five points dnes popoludní - pri stoloch stálo množstvo ľudí.

Zdroj: Marián Dekan
Five Points

​Kaviareň a bistro Five points pred týždňom - sedenie mohlo zaručiť aký-taký odstup.

V lepšej situácii je Sladovňa na Ventúrskej ulici, ktorá má vianočný dvor, teda nie terasu. Dvor je navyše dostatočne veľký, takže taký nával ľudí ako pred vstupmi do podnikov priamo na pešej zóne tu nehrozí. Ako nám však potvrdil obsluhujúci personál, návštevníkov majú oveľa menej ako pred sprísnením protiepidemických opatrení. A tak ako mnohí iní, aj oni bojujú o prežitie.

Zdroj: ac
Podnik v Starom Meste

Vychutnať si vianočné dobroty "na stojaka" ľudí neodrádza...

Stoličky zmizli aj spred ďalších zastávok Adventného korza (vínny bar Wine not na Hlavnom námestí, The Dubliner Irish Pub, Kaviareň a cukráreň Zeppelin – oba podniky na Sedlárskej ulici) a takisto spred iných podnikov v historickom centre. Či však ide o bezpečnejší spôsob konzumácie, posúďte sami. Kým sedenie na stoličke predsa len mohlo zaručiť aký-taký odstup, teraz sme pred viacerými gastroprevádzkami videli množstvo ľudí stojacich jeden vedľa druhého. Samozrejme, záleží najmä na nás, či pri pohári vareného vínka dokážeme dodržať minimálne dvojmetrový odstup, alebo na odporúčania epidemiológov zabúdame, prípadne ich zámerne ignorujeme.

(ac)

Páčil sa vám článok?