Výhľad zo Slavína spred 50 rokov: Koľko výškových budov uvidíte z rovnakého miesta dnes?

25.5.2020
0

Zdroj: Otto Danay (uverejnené so súhlasom autora)

Páčil sa vám článok?

Takto odfotil Bratislavu z pamätníka Slavín náš čitateľ Otto Danay približne v roku 1970. Dokumentuje, ako sa za polstoročie zmenila panoráma nášho mesta. Viete, koľko výškových budov odvtedy pribudlo? Porovnajte si historický záber s dnešným.

Identický záber zo Slavína dnes nie je možné urobiť z jednoduchého dôvodu – ak sa postavíte na rovnaké miesto ako Bratislavčan Otto Danay pred desiatkami rokov, výhľad vám prekryjú stromy a kry, ktoré za ten čas vyrástli. Stačí sa však posunúť o niekoľko metrov ďalej a mesto máte ako na dlani.

Zdroj: Marián Dekan

Ak sa postavíte na rovnaké miesto ako náš čitateľ pred 50 rokmi, vidíte akurát na stromy.

Výhľad z tohto bratislavského kopca v nadmorskej výške 253 m n. m. je rovnako atraktívny aj dnes, nečudo, že pod Slavínom zvykne zastavovať veľa autobusov s domácimi aj zahraničnými turistami. Porovnanie historickej fotografie od nášho čitateľa so súčasnou ukazuje, ako Bratislava vyrástla v priebehu desaťročí do výšky.

Najviac vysokých budov sa sústreďuje do bývalej priemyselnej zóny od Mlynských nív po nábrežie Dunaj. Výškovky však nájdeme aj v iných lokalitách, dokonca takmer v centre mesta. Na ulici Imricha Karvaša v Starom Meste, v objekte vysokom 111 m, sídli od mája 2002 ústredie Národnej banky Slovenska. Na neďalekej Radlinského ulici je zas budova Stavebnej fakulty STU, tá však meria „len“ 77,5 m. Jej základný kameň bol položený v roku 1964 a stavba bola kompletne ukončená v roku 1974.

Na historickom zábere od nášho čitateľa zachytená nie je, vidíte ju však na súčasnej fotografii zo Slavína. Zároveň si môžete porovnať výšku viacerých budov, ktoré zmenili tvár hlavného mesta (dvojica vežiakov Panorama City má po novom názov Panorama Towers, pozn. red.).

Zdroj: Marián Dekan

​​Dnešný pohľad: Centrála Národnej banky Slovenska (111 m) sa do nášho záberu nezmestila, nachádza sa vľavo od Stavebnej fakulty STU.

Všetky výškovky v Bratislave onedlho zatieni prvý obytný mrakodrap na Slovensku Eurovea Tower vysoký 168 m, ktorý bude dominovať modernej štvrti na nábreží Dunaja. Najvyššou inžinierskou stavbou v Bratislave zostáva Televízna veža na Kamzíku, postavená v roku 1975, ktorá meria 194 m.

Zdroj: Marián Dekan

(ac)

Páčil sa vám článok?