Sýpku v Blumenthali prestavali na kostol

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V priebehu 18. storočia sa západne od mesta, smerom na Svätý Jur, vyvinulo vtedy najväčšie predmestie, ktoré dostalo romantické meno Blumenthal.

Už v druhej polovici 18. storočia žilo na predmestí tak veľa ľudí, že bolo potrebné vybudovať pre nich vlastný kostol. Kláštorné kostoly na Špitálskej ulici a kostoly v centre mesta boli príliš ďaleko. Najprv upravili ako kostol veľkú starú sýpku. V roku 1784 začali používať prvý definitívny kostol na nároží dnešných ulíc Vazovovej a Radlinského.

Jednoloďový neskorobarokový kostol mal priečelie zdôraznené klasicistickým štítom s dvoma kamennými vázami. Nad ním sa vypínala veža s niekoľkými zvonmi. Pred kostol v 19. storočí postavili ešte pomerne veľkú predsieň. Kostol sa stal pútnickým miestom, lebo sa v ňom nachádzala kópia zázračnej mariánskej ikony, dodnes zachovanej v Ríme.

Keď po viac ako 100 rokoch postavili neďaleko terajší impozantný blumentálsky kostol v romantickom stredovek pripomínajúcom slohu, starý kostol prestavali (1888) na sídlo fary. Vežu a klenbu lode zbúrali, zachovali však obvodové múry a priestor horizontálne rozdelili na dve podlažia.

Na mieste pôvodného vstupného portálu zriadili plytký výklenok, v ktorom ešte v 50. rokoch 20. storočia stál kríž s Ukrižovaným. Neskôr aj ten zamurovali a dnes je v ňom zasadená skriňa elektrického rozvodu. V zadnej časti domu bývala až do 50. rokov lekáreň. Z tej sa zachovalo len orámovanie výkladov z umelého kameňa.

Starý kostol dnes už pripomína len prerobená kovaná brána do dvora zavŕšená štítom s obnoveným krížom.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?