Zo Chateau Palugyay je dnes ministerstvo

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na historickej fotografii z obdobia okolo roku 1900 vidno, že svahy pod Kalváriou a dnešným Slavínom boli vtedy ešte úplne nezastavané. Oblasť Hlbokej cesty a jej okolia bola vtedy ešte osadená bohatými záhonmi vinohradov.

S vínom z prevažnej väčšiny z nich v druhej polovici 19. storočia obchodovali úspešní prešporskí podnikatelia Palugyayovci. Pochádzali z Palúdzky a zakladateľ prešporskej vetvy sa sem dostal ako služobník kniežaťa Antona Grassalkovicha.

Bohatstvo prinieslo premyslené prevádzkovanie hotela pri kúpeľoch cisára Františka (Franzesbad - Železná studnička) a neskôr aj hotela U zeleného stromu v centre mesta (západná časť hotela Carlton). S hoteliérstvom súviseli vyhľadávané reštaurácie so široko-ďaleko preslávenou kuchyňou. A s reštauráciami aj spotreba vína.

Múdrejšie ako víno neustále kupovať bolo mať vlastné víno. A tak vznikol vinársky podnik, ktorého produkty boli na mnohých výstavách ocenené poprednými medailami. Sklady podniku, hlboké pivnice pod vinohradmi, ústili do dvora pri vtedajšej železničnej stanici, za colnou hranicou mesta. Bolo to veľmi výhodné, pretože nebolo potrebné za víno pri jeho doprave na stanicu, či zo stanice platiť mestu mýto.

Pri výrobni si dali majitelia postaviť palácovú prevádzkovú budovu, ktorú projektoval a realizoval tunajší renomovaný stavebný podnikateľ Ignác Feigler (1879). Víno z tejto výrobne nieslo značku Chateau Palugyay. Hospodárska kríza po prvej svetovej vojne postihla aj tento podnik. Firmu prevzala bratislavská rodina vinohradníkov Ludwigovcov, po roku 1945 ju zoštátnili. Dnes v rekonštruovanom Chateau Palugyay sídli ministerstvo zahraničných vecí.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?